Skällande fågelhundar

1. Finsk spets 2. Norrbottenspets
 
Den skällande fågelhundens uppgift är att söka och hitta gråfåglar som är tjäder, orre och järpe. Det gör den genom att hitta en fågel och stöta den upp mot ett träd så att den sätter sig där. Efter det skäller hunden tills jägaren hittat fågeln och skjuter den med kula eller hagel. För att göra det lättare för sig använder man kikare för att lokalisera fågeln, dom är inte speciellt små men kan ändå vara svåra att hitta bland tusentals träd.
 
Den finska spetsen är trogen till sin familj och passar bra som en familjehund. Den är väldigt sprallig, energisk och modig. Dess idealfärg är varma röda färger med ljusare nyanser, men kan också ha mer gul-röd eller röd-brun färg i sig. Per år registreras ungefär 300 valpar i Svergie, så det är en hyfsat populär ras.
 
Norrbottenspets är en av de noriska jaktspetsarna som kommer från grupperna spetsar och urhundar. Idealfärgen är vit med gul-bruna eller röd-bruna fläckar. Förutom att jaga fåglar används den också till björn och älg. Den har förut används till att jaga mård och ekorre, men efter 2vk blev rasen mindre populär och var nära på att dö ut totalt. Förutom att jaga är dom duktiga på att vakta sitt hem, är bra sällskapsdjur, gillar agility och fysisk träning och framför allt jakt. Per år i Sverige registreras under 200 valpar, trots sina fina utseende!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0