Älghundar

1. Gråhund 2. Hedehund, gulhund 3. Hälleforshund 4. Jämthund 5. Karelsk björnhund 6. Norsk älghund 7. Rysk europeisk lajka 8. Svensk vit älghund 9. Västsibirisk lajka 10. Östsibirisk lajka
 
Älghundar är alltså jakthundar som tränas till att jaga främst älg. Älghundarna räknas till de nordliga jaktspetsarna, dom sju raserna består av spetshundar. Dom övriga tre är lajkorna, nummer 7, 9 och 10. Lajkorna hör också till jaktspetsarna men används också som skällande fågelhundar.
 
Hur jagar älghundar då?
Jo, det vanligaste sättet är att du går i koppel med din hund. När hunden visar tecken på att den fått upp ett spår släpper du den lös. Hunden nosar ikapp älgen, när hunden hittat älgen börjar den skälla. Det kallas ståndskall, det som händer är att hunden skäller som en tok som får älgen att stanna upp och stå kvar tills jägaren knäpper av ett skott. Jägaren kan också jaga med hunden som ledhund. Då går du med hunden i koppel eller lina tyst tills hunden får upp vittring, när lukten av en älg kommer förbi med vindarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0