Vapen

De flesta jägare har flera vapen, eftersom man jagar olika sorters djur. Det mest basic man behöver är dock ett klass 1 kulvapen och ett hagelgevär i en kaliber man trivs med. Vanligast är cylinderstudsare och hagelbock i kaliber 12. Då är man rustad för jakt på fågel, småvilt, rådjur, älg, i princip allt helt enkelt.
 
Dessutom är det vanligt att man har ett kombivapen, som är bra om man jagar många olika djur på samma gång. Då är ena pipan hagel och den andra kula, så kan man välja vilken man avfyrar. Kombivapen är oftast lite dyrare.
 
Vapen kan man köpa begagnade till ett bra pris och ändå är de i bra skick. Många köper vapen privat, genom att man hittar annonser i till exempel tidningar som Svensk Jakt. Ett annat alternativ är att söka sig till en professionell vapenförsäljare eller jaktbutik, så kan man få riktigt bra hjälp med att hitta något som passar en själv perfekt. Annars kan man kika runt på nätet och se vad man hittar.
 
Överst till höger: På besök hos Kjells Vapen i Götene
Överst till vänster: kulvapen, Tikka T3 Hunter kaliber 9,3x62
Underst: hagelbock, Classic Lady Gun
 
Priset ligger på allt från 4000 upp till nästan hur dyrt som helst, ofta uppåt 20 000. Men ett begagnat gevär är som sagt ofta mycket prisvärt. Kulvapen är för det mesta lite dyrare, då kan det vara smart att satsa på ett billigare vapen och lägga pengar på ett kikarsikte med riktigt bra kvalitet istället.
Jaktia har billiga vapen upp till riktigt dyra, på Jägarbutiken finns det lite billigare märket Classic på hagelvapen. Friluftsgården har både nya och billigare begagnade vapen att kolla in, precis som Fritid & Vildmarksliv. Jakt & Uteliv har flera olika märken att välja på, liksom Widforss.
 
Men återigen - är du nybörjare så ta dig om möjligt till en riktig jaktbutik med proffsig personal, det är utan tvekan värt det med tanke på hur mycket hjälp du kommer få.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0