Skytteprov högvilt

Idag var det alltså dags för uppskjutning för min del. Provet går till precis som när man tränar på älgbanan. Man ska ha 3 godkända serier av 9, och en serie ser ut såhär: 1 skott mot stillastående älg, 1 skott i rörelse, älgen vänder och så skjuter man 1 stillastående och 1 i rörelse fast åt andra hållet. 4 skott på en serie alltså. Högviltsskyttet påminner med andra ord lite om att skjuta mot haren, där man också skjuter 4 skott fast i rörelse hela tiden.
 
Tyvärr så klarade jag inte provet idag, efter sju misslyckade serier kändes det inte som någon idé att fortsätta då provet ändå inte skulle bli godkänt. Därför får jag be om att få återkomma när jag har klarat det! Nu tar ju jag studenten nästa vecka så vi får se om skyttet hinns med nästa och nästnästa vecka. Det är lite osäkert när jag kommer kunna göra omprov. I vilket fall som helst så kommer det upp direkt här på bloggen när jag vet, så är det bara att satsa stenhårt och klara det nästa gång!

Skytte 8 -testa på studsare

Som sagt, idag var det ett hyfsat stort gäng som sköt upp för högvilt. Det verkade som om de flesta klarade sig, stort grattis till dem!
 
Själv fortsatte jag träna på miniälgen. Det gick inte alls bra, fick kanske 2 godkända serier av totalt 8. Kände hur modet sjönk för varje bommad serie, skulle jag någonsin bli klar? Efter ett tag sa en av ledarna ändå åt mig att gå till älgbanan och bara prova på det "riktiga" skyttet med klass 1 studsare för att få en känsla för det. Gick det dåligt skulle jag komma tillbaka till miniälgen och träna lite till.
 
Eftersom kulgevären är rätt tunga fick jag redan från början använda ett såkallat björnstöd, så att jag skulle orka hålla vapnet stadigt och flytta det i en jämn bana. Annars är det nästan omöjligt att träffa.
När man skjuter på älgbana så står älgen först helt stilla, så skjuter man första skottet. Sen får man 2 sekunder på sig att göra mantelrörelse så nästa skott är redo. Då börjar älgen "springa" och så skjuter man nästa skott i rörelse. Sedan vänder älgen och går åt andra hållet. På provet ska man ha 3 godkända serier av 9.
Första serien gick inget vidare, jag fick bara in en träff och det var antagligen det första skottet. Jag var inte ett dugg beredd på hur kraftigt vapnet sparkar tillbaka! Jag visste ju att det låter högt som tusan och att rekylen är mycket kraftigare än med .22an. Men ändå! Det gjorde inte alls ont, men tappade nästan balansen ändå. Det var bara att ställa sig ännu bredare med benen och hålla emot så gott det gick resten av skotten. Och då gick det bättre! Mina två följande serier blev godkända båda två (även om det var på håret), så instruktören sa åt mig att komma och göra prov imorgon!! NERVÖST.
 
Kostnaden för att skjuta på älgbanan är mer. På miniälgen var det ju 1 kr/skott, men här fick jag betala 120 kr för 3 serier om 4 skott, alltså 10 kr/skott.
 
Till vänster: björnstödet spänns fast runt midjan och stöttar upp armen.
Till höger: nu följer patronhylsorna med hem i bilen till och med...

Skytte 7 -mer kulskytte

Denna veckan var det lite olika vad vi pysslade med. De som var väldigt duktiga redan förra veckan gick vidare till att skjuta med "riktig" studsare, kulvapen i klass 1. Det är de vapnen som används på högviltsprovet.
 
Själv behövde jag mer träning, så jag fortsatte precis som förra gången med 22. LR mot miniälg, stillastående och rörlig. Vi fick 40 skott även denna gången och betalade alltså 40 kr. 
 
Mot den stillastående älgen gick det hyfsat, knappt hälften av serierna var godkända, men det var bättre än sist i alla fall! När vi gick över till den rörliga älgen gick första serien superbra. Tyvärr var ju det den enda... de flesta andra serierna blev inte ens godkända och då bestämde jag mig för att betala lite extra för att få skjuta ett par serier till. Det gick bara sämre och sämre, så till slut kom vi fram till att den antagligen berodde på att jag började bli trött i armarna och ofokuserad, så det var lika bra att ge sig för dagen.
 
Nästa gång ska jag fortsätta skjuta mot miniälg, men förhoppningsvis kan jag gå över till klass 1 vapen i slutet av lektionen! De som sköt med klass 1 redan denna veckan ska göra sina prov nästa vecka, så det är väldigt individuellt hur länge man håller på med den här delen av kursen.

Skytte 6 -kulskytte

Sista delen i jägarexamen är högviltsprovet för att få skjuta djur i klass 1, alltså älgar, vildsvin, hjort och andra stora bjässar. Så idag körde vi igång att öva inför det!
 
Under provet skjuter man mot en älgfigur. Först skjuter man ett skott när den står still, sedan får man tre sekunder på sig att ladda om innan figuren börjar "springa", och då ska man även få ett godkänt skott i rörelse. Ett skott är godkänt om det sitter inom ett visst träffområde på älgen. Denna delen av jägarexamen får man betala ammunitionen varje gång. Vi fick idag skjuta 40 skott som kostar 1 krona styck, så totalt blev det 40 kronor. När vi börjar använda "riktiga" kulvapen så kommer ammunitionen kosta mer, ca 6 kr/st.
 
Vi delade in oss i tre grupper till tre stationer. Först gick min grupp till älgbanan, där vi tittade på vart man ska sikta på älgfiguren. Vi provade ut vilket vapen som passade oss, och så övade vi på att följa älgfiguren i sin bana fram och tillbaka, men utan att avlossa några skott. Helt enkelt bara för att känna på det lite.
 
Nästa station övade vi på att faktiskt skjuta en älgfigur i rörelse. Den sprang i samma bana som haren gjorde vid hagelskyttet, men vi sköt ett skott åt vardera håll. Här använde vi ett lite tyngre vapen än på grundprovet i kula, så för en liten klenis som mig var det jobbigaste nästan att hålla uppe vapnet i en jämn, stabil bana. Efter ett tag fick jag ändå in det någorlunda!
 
Sista stationen sköt vi på en stillastående älgfigur. Det var betydligt enklare än när den var i rörelse, speciellt med tanke på att vi hade samma .22 LR som på grundprovet, som är ett väldigt lätt vapen med knappt någon rekyl alls. Här sköt vi fem serier om fyra skott i taget.
 
 
 

Kostnader för en nybliven jägare!

Här har vi gjort en liten sammanräkning av kostnaderna för att bli jägare. Många av posterna för utrustning har vi valt en ungefärlig siffra på efter att ha kollat runt på internet. Men kostnaden för vapen och kikarsikte har vi fått hjälp med av Mats på Kjells Vapen i Götene. Vissa saker har vi valt budgetvarianter på, andra har vi valt ett "normalpris" på.
 
Totala kostnader för en ny jägare          
           
Jägarexamen          
Teorikurs   1850      
Praktisk kurs   1500      
Provkostnader   940   Teori, hagel, kula, högvilt. Inklusive ammunition 100 kr, mer kan tillkomma. Extra omprov 80 kr/st.  
Summa   4290      
           
Utrustning          
Stövlar/kängor   1000   Muck Boot Tay Sport  
Jaktställ – byxor och jacka   1600   Pinewood Mufflon  
Handskar, mössa, sockar   440      
Hagelvapen, begagnad   4900   Husqvarna 300  
Kulvapen, begagnad   2900   Husqvarna 1640  
Kikarsikte med fäste   3495   Leupold 3-9x40  
Vapenskåp   3300   SP10  
Ammunition   800      
Handkikare   3000   Leupold Acadia  
Ryggsäck   700   Stabiltherm stolryggsäck 35 l  
Kniv   560   EKA Swingblade  
Jaktradio   1800   Zodiac Easyhunt 2  
Hörselskydd   1200   Peltor Sporttac  
Summa   25695      
           
           
Övrigt          
Jaktkort   300      
Vapenlicens   700   första vapnet  
Jaktmark   5000   arrenderad mark, 100 kr/ha, 10 jägare, 500 ha stort  
Medlemskap i förening   600   Svenska Jägareförbundet  
Summa   6600      
           
TOTAL STARTKOSTNAD   36585      
 
36 500 kan ju kännas otroligt mycket innan man börjar. Men riktigt så här blir det ju inte, man kan absolut komma mycket billigare undan. Pluggar man in examen privat, använder sig av den utrustning man har hemma eller kan låna (själv har jag till exempel haft termobyxor och pappas gamla jaktradio) så sparar man in massor av pengar. Mössa, vantar och sockar har man väl för det mesta hemma, och många jagar gratis som gäst i ett jaktlag flera år innan de faktiskt blir medlemmar och arrenderar mark.
 
Såna här beräkningar ska man inte ta alltför seriöst, oftast stämmer de inte speciellt exakt. Men vi har gjort vårt bästa och trots allt gjort en kostnadsberäkning som är 8000 kr billigare än Dagens Nyheters sammanställning. I en artikel söndagen 7 oktober 2012 räknade de ut att det kostar 42 000-45 000 kr att börja jaga. Och det var budgetvarianten. Vår beräkning känns mycket rimligare och visar att tidningar (som vanligt) tar i i överkanten. 

Nordic Women Hunting

Fick nyligen en länk skickad till mig. Denna länk ledde till en riktigt snygg hemsida som hette Nordic Women Hunting och drivs av ett gäng tjejer som vill locka andra tjejer till jakt. De driver var sin del i bloggen och har olika fokus inom jakten. Helt klart värt ett besök, det de pysslar med är hur viktigt som helst, men sedan är det även en intressant blogg att läsa!
 
Här är länken till Nordic Women Hunting.
 

Skytteprovet!!

Klockan halv nio i morse var det dags för inskrivning på provbanan. Fy sjutton vad nervös jag var innan, hade ont i magen hela kvällen igår. När jag väl kom dit lugnade det ändå ner sig lite, det kändes nästan som en vanlig måndagskväll.
 
Vi satte igång att skriva in oss och betala provavgiften på 540 kronor. Sedan fick jag börja, "damerna först" var inställningen hos herrarna. Jag tog det hagelvapen jag brukar använda på haren, så gick jag och provledaren Bengt iväg och satte igång. Först ut: Säker vapenhantering. Hoppa över ett dike, klättra över ett staket och samtidigt göra det på ett säkert sätt. Det där diket, det var minsann inte att leka med, trodde jag skulle hoppa rakt ner i det. Men detta provet klarade jag, så vi körde på!
 
Efter det var det dags för avståndsbedömning, som jag hade varit mest nervös för. Och det var på håret att jag klarade det. Två gånger var jag otroligt osäker och sa rätt i sista sekund. Men det gick i alla fall!
 
Så var det harens tur. På träningarna har det ju gått både bra och dåligt på den. På utgående gick det görbra, över 30 hagel i lappen. På ingående var det med godkänt, men det var bara 10 st så det var lite osäkrare där (8 är godkänt).
 
 
Sista provet i hageldelen var lerduvorna. Eldprovet. Osäkrast av allt. Usch, här var jag skakis. Man ska klara 4 av 6 duvor. Jag missade första. Fan. Dålig start. Klarade andra, tredje, fjärde. Men femte duvan, den missade jag. Herregud, en duva kvar och jag var tvungen att träffa just den för att bli godkänd! Nu gäller det, nu jäklar tar jag det, tänkte jag, och satte den mitt i prick. GODKÄND!! Nu får jag söka vapenlicens för hagelvapen!
 
Vi tog en liten fika i väntan på att provledarna skulle göra hagel med några fler, innan vi fick göra grundprov kula. Någon timme senare var det dags, även här var jag först ut. Det gick till precis som vanligt och jag var inte alls lika nervös nu, kulskyttet har ju gått galant tidigare. Så även denna gången. Därmed var jag klar för dagen och fick även intyg på att få söka licens för kulvapen klass 2-4.
 
Bara högviltsprovet kvar om ett par veckor, sen är jag helt klar och redo att jaga allt från älg till hare!
 
Mer info om hur provet går till finns här.

Skytteprov -hagel och grundprov kula

Dagen börjar med inskrivning. Provledarna fyller i namn och övriga uppgifter på provintyget, och så får man betala 540 kronor för provavgift och ammunition.
 
Sedan kör man igång med hagelvapenprovet. Det är uppdelat i följande moment:
  • Säker hagelvapenhantering
  • Avståndsbedömning
  • Hagelskytte mot markmål (haren)
  • Lerduveskjutning
Upplägget är säkert olika på olika provbanor, men vi gjorde så att vi följde med en ledare runt och gjorde alla moment i ett svep. Man börjar med säker vapenhantering, då man går en liten stig i skogen med hinder som man ska ta sig förbi på ett säkert sätt, samtidigt som provledaren går en bit ifrån och håller koll. Man måste klara detta för att få göra övriga prov.
Efter det gör man avståndsbedömning, då är det dels en tavla i form av en gås som kommer upp, och dels fem markmål. Man står med hagelvapen med klickpatroner i (inga riktiga skott går av) och skjuter när man tycker att det är inom avståndet.
Så var det dags för haren. Man skjuter två skott åt ena hållet, och två skott åt andra hållet, så fyra skott totalt. Man måste få åtta hagel i varje sida av den tvåhövdade haren för att bli godkänd.
Sist var det lerduvor. Man ska träffa 4 av 6 duvor och de är rakt frångående, så de flyger ut framför en. Om man missar första skottet får man skjuta ett andra på samma duva.
Klarar man denna delen så får man söka vapenlicens för ett hagelvapen!
 
På vårt prov hade vi lite för få provledare, så efter hagelprovet var det en stunds väntan innan det sista provet, kula. De två delarna i det provet är:
  • Säker kulvapenhantering
  • Grundprov kula
säker vapenhantering behöver man denna gången bara ta upp vapnet, och kolla så det är säkert, ladda och göra patron ur på ett säkert sätt. Ingen tur i skogen alltså.
Sedan gör man själva provet med vapnet .22 Long Rifle. Först ska man träffa 4 skott inom 12 cm sittande vid en bänk. Sedan 4 skott inom 17 cm med "jägarmässigt stöd", alltså stöd med hjälp av en pall, en stolpe, stenar och dylikt.
Klarar man grundprov för kula får man söka vapenlicens för kulvapen i klass 2-4, så man får jaga lite mindre djur, upp till rådjur.
 
Vill man kunna jaga stora djur, som älg och vildsvin, är det ytterligare ett prov som måste göras, nämligen högviltsprovet som ger möjlighet till licens för klass 1 vapen!
 

RSS 2.0