Teori 5 -fällor och eftersök

Idag hade vi genomgång om fällor, levandefångstfällor och ihjälfällor, vad det finns för regler kring fällor och så tittade vi på några olika sorter. Fick lära mig att sånadär musfällor där musen springer uppför en liten ramp som vippar ner den i en hink vatten är olagliga. Musen drunknar ju, inte speciellt trevlig död. Här har vi en annan olaglig fälla:
 
 
Björnsaxen! Lagom skönt att fastna med foten i den. Alla sorters fällor ska alltså godkännas av Naturvårdsverket innan de får användas, så att inte djuret lider. Det och mycket annat fick vi lära oss. Dessutom hade vår handledare med sig ett par av sina egna fällor som han visade hur man gillrade.
 
 
Sedan gick vi vidare till eftersök, hur man ska bete sig om man råkar göra en skadskjutning. Man ska bland annat stanna kvar på sitt pass, kontakta jaktledaren och lägga på minnet hur djuret tecknade (hur det betedde sig när det träffades) och vart det försvann. Sedan väntar man in jaktledaren och eftersökshunden innan man startar eftersöket. Vi fick även se på film om hur man tränar upp eftersökshundar. Det där med eftersök kommer vi gå in på närmare senare här i bloggen.
 

Kurslitteraturen

Det finns två olika alternativ som de flesta studiecirklar för jägarexamen använder sig av. Det ena är Svenska Jägareförbundets "Jägarboxen", en samling böcker med faktabok, studievägledning med övningar, och en lagbok. Det är det vanligaste alternativet och troligtvis de böckerna du använder om du läser hos Studieförbundet.
 
 
Andra studiecirklar använder sig av Jägarnas Riksförbunds material, som består av en teoribok, en studievägledning och dessutom en dvd med filmmaterial. Om man vill läsa sin jägarexamen med Jägarnas riksförbund ska man söka sig till Studieförbundet Vuxenskolan, som finns på många orter runt om i Sverige.
 
 
Kurslitteraturen brukar du få i samband med att din kurs startar, det räknas ofta in i priset för kursen. Du behöver alltså inte köpa böcker på egen hand om du läser hos Studiefrämjandet eller Studieförbundet Vuxenskolan. Om du däremot har startat studiecirkeln privat och läser på egen hand så behöver ni troligen köpa materialet själva.
Är du osäker på om du kommer få med böckerna så fråga handledaren i gruppen!
 
Kurslitteraturen har ungefär samma innehåll oavsett vilket förbund som ger ut den, så du har lika stor chans att klara teoriprovet vad du än väljer.

Älghundar

1. Gråhund 2. Hedehund, gulhund 3. Hälleforshund 4. Jämthund 5. Karelsk björnhund 6. Norsk älghund 7. Rysk europeisk lajka 8. Svensk vit älghund 9. Västsibirisk lajka 10. Östsibirisk lajka
 
Älghundar är alltså jakthundar som tränas till att jaga främst älg. Älghundarna räknas till de nordliga jaktspetsarna, dom sju raserna består av spetshundar. Dom övriga tre är lajkorna, nummer 7, 9 och 10. Lajkorna hör också till jaktspetsarna men används också som skällande fågelhundar.
 
Hur jagar älghundar då?
Jo, det vanligaste sättet är att du går i koppel med din hund. När hunden visar tecken på att den fått upp ett spår släpper du den lös. Hunden nosar ikapp älgen, när hunden hittat älgen börjar den skälla. Det kallas ståndskall, det som händer är att hunden skäller som en tok som får älgen att stanna upp och stå kvar tills jägaren knäpper av ett skott. Jägaren kan också jaga med hunden som ledhund. Då går du med hunden i koppel eller lina tyst tills hunden får upp vittring, när lukten av en älg kommer förbi med vindarna.

Teori 4 -jakthundar

Den här gången gick vi igenom jakthundar, vilka raser som passar till vilken sorts jakt och vilka djur man jagar då. Vi hade haft en massa sidor i boken om det i läxa, och ärligt talat så var det det svåraste avsnittet hittills. Hundar har väl aldrig varit min grej, de dreglar och luktar illa, tacka vet jag katter. Lite mer intelligens där. Kanske en småpinsam åsikt om man jagar, hunden är ändå en ganska stor del i det...
Jag tyckte personligen att det var svårt att se skillnad på hundraserna och komma ihåg namnen på dem, och vilken ras som passar till vilken jakt. Det där får jag minsann plugga vidare på. Men jag måste säga att det är imponerande att hundarna är så duktiga på det de är upplärda till! Jakten blir så mycket enklare med en hund till hjälp, och vid eftersöket är hundarna ovärderliga. 
Mer information om jakt med olika hundar hittar du under kategorin "Jakthundar"!
 
Läraren gick som vanligt igenom avsnittet med hjälp av en powerpoint, sen fick vi återigen se på ett par filmer om grytjakt efter grävling, harjakt och jakt med stående fågelhund. Det var kul att få se hur hundarna arbetar i verkligheten, så får man lite mer förståelse.
 
 

Dags att råna en bank?

Artikel ur Dagens Nyheter, söndag 7 oktober 2012
 

Ja där satt jag och höll på att tappa skeden med frukostflingor när jag fick se denna artikeln. Under bilden med jägaren på står det "Jaktutrustningen kostar totalt 59 734 kronor enligt det här exemplet". Nästan 60 000! Gudars, känner mig ju rik när studiebidraget har kommit in på kontot, det här var inte vad jag hade räknat med.
Det stod även i artikeln att en genomsnittlig jägare lägger ut 12 500 kronor om året på jakten. Budgetvarianten med utrustning gick på 42 000 - 45 000.
 
"PAPPAAAAAAAAAAA!!!!!!" ropade jag. Så frågade jag om det där verkligen är rimligt.
"Ja om man ska köpa finaste grejerna så är det nog det. Men man kan ju köpa begagnat och du kan låna grejer av mig. En i vårt jaktlag använder fortfarande vanliga kläder" svarade han. Phew, det var en lättnad. Så mycket pengar varken har jag eller vill lägga ut på detta. Inte allt på en gång i alla fall. Det måste ju finnas kikare för mindre än 8000 kronor.
 
Vad kan man då köpa begagnat? Vad kan man avvara ett par år tills man har råd?
Man får titta på olika alternativ och fundera på vad som passar en själv, och det ska vi hjälpa er med!

Teori 3 -jaktformer

Vi började lektionen med att vår lärare Assar visade oss vilken utrustning som är bra att alltid ha i ryggsäcken, det var skoj. Ungefär som när man var liten och jultomten tog upp en ny present ur säcken, överraskning varje gång!
Det var inte lite grejer minsann, här har ni några av sakerna och längre fram kommer vi lägga upp fler inlägg om det.
 
 
Efter det gick vi igenom läxan, som handlade om olika jaktformer. Vi fick lära oss bland annat vad pürschjakt och uppflogsjakt är, vad som skiljer vaktjakt från vakjakt, åtel från utfordringsplats, lämpliga vapen och hundar, vilket vilt man jagar i olika jaktformer och en hel massa andra saker.
 
Sist såg vi på film vilket kändes lyxigt värre, precis som i skolan när man får se på en film om året ungefär. Det var ett avsnitt av ett jaktprogram som heter Dianas stigar, som följde en jägare ute i skogen. Han var man. Kameramannen var också man. Varför var namnet Diana med? Det har stått i läroboken också ett par gånger. Tål att tänkas på.
Jägaren sköt rådjur, vildsvin och mufflon. Hahaha, mufflon, vad är det för konstigt djur tänkte jag. Måste ha hört fel eller så är jag bara oallmänbildad. Det var tydligen ett ganska sällsynt skogsfår med bakåtböjda horn. Varje dag lär man sig något nytt!
 

Vad är egentligen ett drev?

Ett drev går till som så att jaktlaget delar upp sig i två gäng. Det ena går och sätter sig i olika pass (områden) på marken man jagar på och väntar. Det andra gänget tar sig en ganska bra bit ifrån passen, delar upp sig på regelbundet avstånd, ca 20-50 meter, och börjar gå tillbaka mot passen och de väntande jägarna. När man går där som en kedja i skogen ska man samtidigt slå i träden med pinnar och hojta lite. När djuren hör detta springer de ju såklart åt andra hållet - rakt mot skyttarna i passen. Då ökar chanserna för skott.
 
Man kan även ta hjälp av drivande hundar, som då skäller och får viltet att gå mot jägarna.
 
Ett drev är med andra ord precis vad det låter som - att driva viltet mot målet.

Min första jakt!

Klockan ställdes på 5.30, upp och skrapa frostiga bilrutor, och sen bar det av till Brunnhemsberget för mitt livs första gästjakt! Jag kände mig som en riktig newbie vill jag lova.
 
 
Vi började med att möta upp ett par andra jägare i laget, så gick vi en liten bit upp till var sitt älgtorn. Jag fick sitta med min far såklart. Där satt vi från klockan sju. Tyvärr dök inga älgar upp, men vi fick se ett par rådjur bakom oss, en get och ett kid (hona med unge). De upptäckte oss nästan direkt och sprang iväg med ett varningsrop som lät som en hund. Annars såg vi mest fåglar. Hade på mig en eskimå-jacka så kallt var det inte iallafall! Det var hur fint som helst med soluppgången och skogen runt om kring.
 
 
Efter ett par timmar i älgtornet mötte vi upp de andra jägarna vid nio, gick tillbaka till bilarna och åkte och fikade med resten av jaktlaget. Mackor och varm choklad, det är fina grejer det. Det var jag, en kille på 25 år och ett gäng äldre herrar. Vart tusan är alla tjejer? Kände mig forever alone. Fick även se en älgko som de hade skjutit i måndags, och hängt upp för att stycka. Den var ENORM. Hade nog inte fattat hur stora älgar var innan!
 
 
Sen var det dags för drev! Mer om vad det är för något hittar du i kategorin Vanliga funderingar. Vi såg älgspår och älgbajs nästan direkt, men vi fortsatte uppför berget och spred ut oss på 20-30 meters avstånd, sedan drev vi mot älgtornen utmed bergskanten. Skogen var galet tät på sina ställen, kom knappt igenom granarna ibland. Ganska snart såg de en ko och ett par kalvar längre ner, så vi stannade till och väntade några gånger för att de skulle få älgarna att gå längre upp på berget. Det gick inte så bra, älgarna gick inte mot älgtornen, så drevet gick samma runda en gång till för att göra ett nytt försök. Det var inte jag med på, fick skynda tillbaka till skolan och skriva prov vid klockan elva. Helnöjd med dagen!
 

Regler för jakt med din hund

Det låter enkelt att ta med sig sin hund ut i skogen när man ska jaga men det finns en hel del olika regler du måste tänka på.

Till att börja med får du inte jaga med drivande hund på för små marker. Drivande hund är en grupp hundraser som jagar rådjur, småvilt och ibland hjort. Dom anses oftast vara den sorts hund som används till drevjakt, där en ensam jägare använder sig av en lös hund som med hjälp av sitt skall driver djuret mot jägaren.

Om du kan förutse att drevet (en jaktmetod där en grupp deltagare föser bytet mot en grupp jägare) kommer gå fram över annans jaktmark får du inte använda en drivande hund.

Du får aldrig utsätta viltet (vilt djur) för påfrestningar som kan plåga djuret i onödan.

Eftersökshundar är hundar som spårar blod för att hitta skadskjutet eller trafikskadat djur. Kravet på eftersökshundar är tvåtimmarsregeln. Det betyder att efter jakt (björn, lo, älg, hjort, rådjur, mufflon eller vildsvin) ska en hund som är tränad i att spåra skadat vilt finnas på skottplatsen igen två timmar efter påskjutningen.

När du är ute på fågeljakt (ringduva, gäss och änder) är det krav på att du måste ha med dig en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel. Jagar du annan fågel ska en tränad hund finnas med mellan solens nedgång och en timme före soluppgång.
Jagar du på snötäckt mark, havskust eller från en båt på vatten finns det ingen skyldighet att ha med en tränad hund.

 

HÄR kan du se tider för jakt och jaktträning med hundar.

 

Teori 2 -att bli jägare

Den här lektionen gick vi igenom vad det innebär att bli jägare och hur en jakt kan gå till, med andra ord genomgång på det vi hade i läxa.
 
Först pratade vi om olika anledningar till att man jagar och vi fick berätta varför vi själva var intresserade av det. De flesta sa spänningen eller naturupplevelsen, några andra tyckte gemenskapen i jaktlaget var viktigast. Själv svarade jag naturen för någon av de andra anledningarna vet jag ju ingenting om. Jag har inte varit med på någon jakt, jag vet inget om spänningen, gemenskapen, viltet eller hundintresset, men det ska det bli ändring på!
 
Vi gick vidare till hur man blir en bra jägare, en god jaktkamrat och hur en jägare ska bete sig om han/hon träffar på andra människor i skogen. Det funkar ju inte riktigt att gå med laddat vapen, en blodig och sölig hare över axeln och säga "tjena, vi tänkte döda lite kaninjävlar så om ni inte vill bli skjutna ska ni dra härifrån". Nä. Inget bra föredöme för jakten, som trots allt har många motståndare. Istället bemöter man skogsflanerarna med respekt, vänlighet och hänsyn.
 
Vi pratade om vad jaktledaren har för roll och vad man gör om man misslyckas och ett djur blir skadat. Dessutom gick vi igenom två av de viktigaste delarna i jakten - etik och säkerhet. Hur behandlar man jakthunden? Vad innebär hänsynsfull jakt? När kan man skjuta och när är skadeskjutrisken för stor? Vi pratade om kulfång och jag förstod ärligt talat ingenting. Jag trodde bra kulfång var att det inte finns något hinder bakom djuret, så det inte blir risk för rikoschetter. Det var tydligen helt tvärt om, det ska finnas träd bakom som stoppar kulan, men inga stenar och inget hinder framför djuret. Eller nåt sånt där...
 
Sist gick vi igenom det vi hade läst om i Lagen, vilket är i princip samma saker men mer detaljerat. Lagen bestämmer t.ex vad som egentligen är jakt, vilt, lockande av vilt med mera.
 
Uppslag ur Svenska Jägareförbundets bok Jägarskolan.
 

Om Nathalie

 

Jag heter Nathalie Ahlin, är 18 år och går tredje året på samhäll ekonomi på gymnasiet här i Falköping. Ända sedan jag var liten har min pappa varit engagerad i jakt, så jakten har alltid funnits omkring mig. Jag älskar att vara i skogen, trots att det aldrig blir av. Älgstek, kantarellsås och potatis, finns det något godare? Förra hösten följde jag med till skjutbanan i Skövde där jag sköt både kula och hagel för första gången i mitt liv. Det var mycket roligare än jag trodde och gav dessutom mersmak.

Bloggande däremot har jag noll erfarenhet av. Det är där Minna kommer in i bilden, hon är riktigt duktig på det så det ansvarar hon för!

Varför startade vi bloggen?
När jag bestämde mig för att ta jägarexamen tyckte jag att det var lite svårt att hitta information om vart man skulle vända sig och vad som egentligen händer i en sån här kurs. Lika bra att ta tag i problemet själv, men hur gör man det på bästa sätt, speciellt om man vill nå folk i vår egen ålder? Genom en blogg såklart! Ett roligt, flexibelt och lite personligare sätt att nå ut.


Om Minna

Mitt namn är Minna Paulsson. Jag går sista året på ållebergsgymnasiet i Falköping på samhällsprogrammet. Jag har tidigare drivit en personlig blogg och har ett stort intresse för bloggdesign och fotografi. Min blogg&jakt kompanjon Nathalie berättade för mig att hon såsom sin pappa ville ta jaktexamen, kul tänkte jag! Tanken är att skapa en blogg där vi ger en kunskap om jakt och förhoppningsvis lockar samt gör er mer intresserade kring ämnet. Vi hoppas kunna leverera läsvärda inlägg, läs&njut!

RSS 2.0