Första teoriträffen! -informationsbomb

I veckan drog jägarexamensutbildningen igång och vi hade vårt första möte. Själv läser jag med Svenska Jägareförbundet hos Studiefrämjandet så jag skriver om hur det ser ut för oss. Utbildningen ser annars lite olika ut på olika ställen, även om grunderna är samma.
 
Det var riktigt nervöst innan måste jag erkänna! Jag var mest orolig över att vara minst kunnig jämfört med de andra så jag inte skulle hänga med, tänk om jag skulle skämma ut mig helt? När vi presenterade oss skulle vi berätta om vi hade tillgång till jaktmarker. Där blev jag lite förvirrad. Visserligen jagar min pappa, men vi äger ju ingen mark? Efteråt fick jag veta att man inte måste äga marken, många jaktlag arrenderar marken istället och då har man tillgång till jaktmark. Nu är ju inte jag med i det jaktlaget såklart, men jag får vara med som gäst. Det var en såndär liten fråga som man som helt ny kanske inte funderat på innan. Annars gick det finfint, det var inte alls svårt att hänga med.
 
Första träffen gick vi igenom saker som rör kursen. Här kommer en del av det vi fick veta:
  • Vi träffas en gång i veckan, tre timmar åt gången med en kafferast i. 15-16 träffar innan teoriprov.
  • Läxor mellan träffarna
  • Vi fick vår kurslitteratur och tittade i den
  • Kostnader för kursen
  • Hur proven är upplagda
  • Vi måste lämna ett foto i december som ska användas till jägarbeviset när vi tagit examen
  • Eventuellt studiebesök hos vapenhandlare
Mängder med information med andra ord. Mycket av det kommer vi lägga upp i egna, mer detaljerade inlägg så det är bara att hålla korpgluggarna öppna!
 
Läxan var ganska rejäl, man får vara beredd på att lägga ner mycket tid på sin jägarexamen. Men det är intressant och jag är säker på att det kommer vara värt det efter!

Vart börjar man?

 
Om man är intresserad av att ta jägarexamen kan det vara lite klurigt att veta vart man ska vända sig. Vissa ordnar sina kurser privat, andra åker på snabbkurser över en helg. Men det vanligaste är att man går jägarskolan via Studiefrämjandet, då är det Svenska Jägareförbundets material man använder.
 
Studiefrämjandet finns på många orter runt i om i landet, och för att få reda på när deras nästa kurs börjar kan man gå in på deras hemsida www.studieframjandet.se och välja sin kommun. Om du sedan trycker på "kontakt" allra längst upp till höger, så får du fram telefonnummer och mailadress till Studiefrämjandet på din ort. Ring och fråga om de startar någon jägarskola snart!
 
Annars finns kursen på Studieförbundet Vuxenskolan (SV), och då läser man via Jägarnas Riksförbund. Även SV finns på många olika orter så det är bara att gå in på deras hemsida http://www.sv.se/sv/ och kolla runt.
 
Om du känner någon som är väldigt insatt i jakt och kanske tidigare har undervisat i det så kan du och några kompisar starta en egen studiecirkel där ni läser i er egen takt, och kanske får ner priset lite på utbildningen.
 
Ett annat alternativ är att åka på intensivkurser som oftast hålls på gods på olika ställen i landet. Det kostar några tusenlappar extra, men då inkluderas mat och logi i priset och man får gjort kursen över en helg. Passar de som har dåligt med tid och ett bra läshuvud, eftersom det är mycket eget arbete före och efter.
 
Om man hellre lägger upp arbetet själv och gärna pluggar hemma kanske en webbkurs passar bättre. Här kommer en länk till Jägareförbundets variant.
http://www.e-jakt.jagareforbundet.se/e-jakt

RSS 2.0