Ammunition

Till sina nya vapen behöver man ammunition! Det är ganska dyrt, men sen kan man ju ha lite billigare ammunition när man övningsskjuter och det går åt många skott. I normala fall går det ju inte åt sådär supermycket ammunition när man jagar, speciellt inte kula.
 
Det viktigaste av allt är självklart att man köper ammunition som passar ens eget vapen, både i hylslängd och kaliber. Men det där får man reda på när man köper vapnet.
 
Normalpris för kulammunition ligger runt 15-25 kr per skott. Per ask kan det bli allt mellan 400 och 700 kronor. Hagelskott är billigare, till jakt runt 5-10 kr per skott. Det varierar mycket beroende på vad man ska ha. En ask på 25 stycken ligger väl runt 100-150 kronor.
 
Ammunition kan man inte köpa på internet, så ska man få tag på det är det bara att bege sig till en vapenhandel.
 
Ammunitionshyllan hos Kjells Vapen i Götene.
 
 

Vapen

De flesta jägare har flera vapen, eftersom man jagar olika sorters djur. Det mest basic man behöver är dock ett klass 1 kulvapen och ett hagelgevär i en kaliber man trivs med. Vanligast är cylinderstudsare och hagelbock i kaliber 12. Då är man rustad för jakt på fågel, småvilt, rådjur, älg, i princip allt helt enkelt.
 
Dessutom är det vanligt att man har ett kombivapen, som är bra om man jagar många olika djur på samma gång. Då är ena pipan hagel och den andra kula, så kan man välja vilken man avfyrar. Kombivapen är oftast lite dyrare.
 
Vapen kan man köpa begagnade till ett bra pris och ändå är de i bra skick. Många köper vapen privat, genom att man hittar annonser i till exempel tidningar som Svensk Jakt. Ett annat alternativ är att söka sig till en professionell vapenförsäljare eller jaktbutik, så kan man få riktigt bra hjälp med att hitta något som passar en själv perfekt. Annars kan man kika runt på nätet och se vad man hittar.
 
Överst till höger: På besök hos Kjells Vapen i Götene
Överst till vänster: kulvapen, Tikka T3 Hunter kaliber 9,3x62
Underst: hagelbock, Classic Lady Gun
 
Priset ligger på allt från 4000 upp till nästan hur dyrt som helst, ofta uppåt 20 000. Men ett begagnat gevär är som sagt ofta mycket prisvärt. Kulvapen är för det mesta lite dyrare, då kan det vara smart att satsa på ett billigare vapen och lägga pengar på ett kikarsikte med riktigt bra kvalitet istället.
Jaktia har billiga vapen upp till riktigt dyra, på Jägarbutiken finns det lite billigare märket Classic på hagelvapen. Friluftsgården har både nya och billigare begagnade vapen att kolla in, precis som Fritid & Vildmarksliv. Jakt & Uteliv har flera olika märken att välja på, liksom Widforss.
 
Men återigen - är du nybörjare så ta dig om möjligt till en riktig jaktbutik med proffsig personal, det är utan tvekan värt det med tanke på hur mycket hjälp du kommer få.
 

Grundläggande om ammunition

Det är ammunitionen som skjuts ut ur vapnet när man trycker in avtryckaren. Så långt är nog alla med. Men sen finns det massor av andra saker man kan behöva veta om ammunition!
 
Hagel
Ja, till hagel används såklart hagelpatroner. Längst ner sitter en metalldel (culot) med en tändhatt, som får fart på krutet. Då skjuts haglet iväg. Haglet är små kulor som finns i olika storlekar och vikt beroende på vilket vilt man jagar. Det finns fyra olika kaliber på på hagelvapen, 12, 16, 20 och .410. Kalibern anger även storleken på själva patronen.
 
Runt vatten får man inte jaga med blyhagel, som annars är det normala. Andfåglar kan äta upp blyet och bli förgiftade. Då skjuter man istället med alternativhagel, vanligast är stålhagel.
 
Kula
Och till kulvapen använder man kula. Kula... automatiskt tänker sig nog många såna där små runda kulor som man hade för ett par hundra år sen i musköterna. Men nu har de en helt annan form och är mycket mer effektiva och skonsammare.
 
Hela hylsan består av mässing och längst ner finns tändhatten. Inuti största delen av patronen finns det krut, men längst fram sitter själva kulan fast. Det finns olika former av kulor och mängder av olika kalibrar (alltså patronsorter).
 
Det första man behöver komma ihåg är att alla djur inte får skjutas med samma sorts kulor. Stora djur måste skjutas med en kula med en viss kraft i, medan små djur får skjutas med "svagare" kulor. Det finns fyra olika klasser där djuren (och vapnen) är indelade.
 
Nästa grej att lägga på minnet är innebörden av expanderande och icke expanderande kulor. En icke expanderande går bara rakt igenom och behåller sin form hela tiden. En expanderande kula däremot måste användas på till exempel älgar. Blyet i kulan utvidgar sig och skapar en större sårkanal, vilket ger snabbare och skonsammare avlivning.
 
Underst: kulor som har expanderat

Skytte 4 & 5 -träning

På 4:e träffen körde vi på med samma saker som sist, för att få in vana och repetera tills vi kan skyttet utan problem. De tidigare gångerna kan du läsa om här och här.
 
Det gick bättre på haren den här gången, jag fick godkänt 3 av 6 serier. Den sista gick riktigt bra så de lapparna fick jag med mig hem. 8 hagel i varje är godkänt, jag fick 12 och 25! Ska fortsätta på det spåret nu hade jag planerat.
 
 
På säker vapenhantering övade vi återigen på att hantera ett kulvapen, men dessutom låtsades vi gå runt banan med hagelvapen. Man ska göra säker hanterings-provet i en liten bana bland träden, där man går över ett dike och ett staket bland annat. Vi får inte prova den banan innan provet, men vi gick fram och tillbaka lite på vägen och låtsades gå över ett annat staket så vi fick känna på det.
 
Vi tittade även lite på avståndsbedömning igen och det gick bra så det börjar kännas lite lugnare inför provet nu.
 
Kulskyttet gick utan problem och gick till på samma sätt som sist.
 
Och så de där jäkla duvorna... Första omgången gick rent ut sagt skit, men jag behövde nog en uppvärmning för nästa omgång gick det bättre igen. Då fick jag ner största delen av duvorna och fler på förstaskottet denna gången. Dock behöver jag träna mer på detta.
 
Veckan efter det, 5:e träffen, var det bara vi som var lite halvkassa/halvbra som tränade. Vi var ett gäng på kanske 8 personer, och vi övade på det vi var dåliga på. För min del blev det många serier på haren innan det började kännas stabilt. På duvorna körde vi bara ett par serier var. Med andra ord blev det en kortlektion, vi var bara på banan ett par timmar. Nu är det bara att tuta och köra på provet på lördag 4 maj!!

Grundläggande om vapen

Ja herregud. Vapen. Varbygel? Låda? Hane? Vad betyder allt det där egentligen?! Rena grekiskan för en oerfaren nybörjare som kanske inte ens hållt i ett vapen innan. Det kan vara skönt att ändå ha lite koll innan man börjar, så här kommer lite basic information!
 
Hagelvapen
Det finns två huvudkategorier av hagelvapen. Den ena är brytvapen och har två pipor som man fäller ner för att ladda. Den andra kategorin är enkelpipiga vapen, då oftast halvautomat. Enkelpipiga vapen laddas på sidan genom att man drar tillbaka slutstycket, eller under vapnet i en "lucka", magasinsporten.
På dubbelpipiga vapen öppnar man med en liten spak på ovansidan som heter topplever. Dessutom sitter säkringen där och även pipväljaren, där man väljer vilken av de båda piporna som ska avfyras först. Själva avfyrningsmekanismen sitter i baskylen på brytvapen eller i lådan på halvautomater, mellan pipa och kolv. 
 
Här har du de viktigaste delarna på ett brytvapen. Här en hagelbock:
Och här en halvautomat, skillnaderna finns runt lådan:
 
Kulvapen
Ett kulvapen är huvudsakligen uppbyggt på samma sätt som ett hagelvapen, man har kolv och pipa, avtryckare, säkring och låda. Det vanligaste kulvapnet heter cylinderstudsare, och på den har man ett slutstycke och magasin, precis som på i princip alla enkelpipiga kulvapen. De enda kulvapnen som kan brytas är dubbelstudsare (och så kombivapnen såklart). Eftersom kulvapen används till precisionsskytte behöver man oftast ett kikarsikte på så man ser på längre håll. 
 
 
Nu har du koll på det mest grundläggarna om vapnens olika delar. Allt det här lär man sig efter hand så det är ingenting att oroa sig för om man känner sig okunnig!

Skytte 3 -dubbelskott, säkerhet, avstånd

Vi tränade i samma grupper och samma ordning som förra gången, men den stora skillnaden var att nu skulle vi börja med dubbelskott på hagelskyttet.
 
Vi var nervösa och spända innan första skottet på haren, men det visade sig vara lättare än man tror. En kille i gruppen inledde dagen med att sätta 30 hagel i vardera änden på haren, otroligt bra med tanke på att det krävs 8 för att få godkänt! Man hinner få iväg båda skotten utan problem, även om det känns stressigt innan.
För min del gick det bättre på haren än sist, oftast fick jag ena änden godkänd. Men åt andra hållet blev det oftast bara ett enda hagel... Efter ett tag fick jag ändå in 14 i varje sida, vilket var godkänt. Äntligen!
 
Efter det gick vi vidare till kulskyttet, där vi delade upp oss två och två. Jag och en annan tjej började med säker vapenhantering, då hade vi en liten genomgång på hur man hanterar vapnet riskfritt.
Efter det tittade vi lite på avståndsbedömning, hur långt 20 meter är till exempel.
Sen bytte vi så vi sköt kula. Och jäklar vad bra det gick! Både i bänk och med jägarmässigt stöd fick jag alla skotten inom 5 cm, man behöver 12 respektive 17 för att bli godkänd! Det kändes riktigt skoj att äntligen vara bra på något.
 
Sista stationen var återigen lerduvorna. För oss allihopa gick det mycket bättre än förra veckan, nu när vi skulle skjuta två skott mot duvan så fick man en extra chans att få ner den.
Första omgången hade jag fel vapen så det gick åt fanders. Andra omgången däremot, då träffade jag nästan allihopa. Dock fick jag in någon konstig vana där jag sköt alla på andraskottet. Det är visserligen bättre än att missa, men man ska så klart helst ha ett bra förstaskott. Det där får jag ta och träna på nästa gång!
 

Skytte 2 -lerduvor, markmål, kulskytte

Idag körde vi igång på riktigt med skyttet. Vi delade upp oss i tre grupper med fyra personer i varje, och sedan gick vi till tre olika stationer.
 
Min grupp började på markmålet, haren (den är "tvåhövdad" och åker fram och tillbaka i en bana), vilket var lite klurigt. På provet ska man skjuta två skott åt varje håll och få minst 8 hagel i varje ände av haren. Lätt som en plätt, tänkte jag, men det var det ju inte. I slutet fick jag dock äntligen in 15 hagel i ena sidan! Har man väl hittat sin målbild så är det inte sådär jättesvårt att skjuta. Efter ca 10 skott var gick vi vidare till nästa station.
 
Då var det dags för kulskyttet. Man använder sig av ammunitionen .22 Long Rifle, som är vanligast vid övningsskytte eftersom den är billig och inte ger speciellt mycket rekyl. Man skjuter två serier, med fyra skott i varje, då man ska försöka hålla ihop skotten så mycket som möjligt på tavlan. Första serien skjuter man sittande vid en bänk med stöd. Andra serien ska man ha såkallat jägarmässigt stöd. Då ska man sitta på en liten pall med armbågarna mot knäna och luta handen med kolven mot en stolpe, så man får trepunktsstöd. Detta var ärligt talat nästan svårast på hela dagen. Jag hade alldeles för korta ben och hittade inget stöd, så vi fick experimentera i flera minuter med stenar under fötterna. Tillslut gick det ändå och båda serierna blev godkända!
 
Sista stationen var lerduveskytte, men denna gången flög de iväg framför oss så vi fick skjuta dem i luften. Det är svårt och känns som om det går väldigt fort, men även här handlar det om att hitta sin målbild. Har man väl gjort det så går det riktigt bra. Vi turades om i tre omgångar. Sista omgången var i alla fall jag helt slutkörd och träffade knappt en enda duva...
 
 
När stationerna var klara gav vi oss av hemåt!

Första skyttedagen!

Idag var det dags att påbörja den praktiska delen av jägarexamen. Med andra ord skyttet, den delen de flesta ser fram emot mest.
 
Dagen pågick mellan klockan 9.00 och drygt 14.30, med en kort kafferast och en längre lunchrast. Deltagare var vi som tar jägarexamen i Falköping, en grupp från Tidaholm, våra lärare och så 3 instruktörer.
 
Vi började med att ha en teorigenomgång om skyttet. Vi bröt av teorin med att prova lite anläggning med "emilbössorna", alltså trägevär. Ledarna gick runt och kikade så vi gjorde rätt på ett ungefär. Sedan var det dags att prova vilka riktiga vapen som passade oss bäst. Det är lite småklurigt att hitta ett perfekt vapen eftersom man är flera som får dela, men de går att anpassa på olika sätt. När vi hade hittat ett som kändes bra så sköt vi på ett pappersark med en ring på (inte med riktig laddning, utan det blev en ljusfläck) för att se så bössan verkligen passade.
 
Efter lunchen delade vi in oss i tre grupper på tre olika stationer, där vi skulle pröva på skytte med totalt 10 skott var. Det var en del väntan eftersom vi var så många.
  • Första stationen sköt vi mot en såkallad slamtavla. Det är ett litet träplank man skjuter mot för att se hur man träffar med skottet. Sedan målar man över med vit färg så är det bara att skjuta igen och hoppas att det blir bättre.
  • Nästa station hade vi emilbössorna igen och fick låtsas skjuta på haren. Det är en harfigur som går i en bana fram och tillbaka, som man ska träffa två gånger åt ena hållet, och två gånger åt andra hållet. Då måste man ha lite framförhållning eftersom den rör på sig. Vi gick även och tittade på ett par av de andra banorna.
  • Sista stationen sköt vi mot hängande lerduvor, som var helt stilla. Det var fem stycken och man fick fem skott.
 
När vi hade varit ute och provat på så var det slut för dagen, så nu i veckan kör vi igång på riktigt!
 

RSS 2.0