Skytteprov -hagel och grundprov kula

Dagen börjar med inskrivning. Provledarna fyller i namn och övriga uppgifter på provintyget, och så får man betala 540 kronor för provavgift och ammunition.
 
Sedan kör man igång med hagelvapenprovet. Det är uppdelat i följande moment:
  • Säker hagelvapenhantering
  • Avståndsbedömning
  • Hagelskytte mot markmål (haren)
  • Lerduveskjutning
Upplägget är säkert olika på olika provbanor, men vi gjorde så att vi följde med en ledare runt och gjorde alla moment i ett svep. Man börjar med säker vapenhantering, då man går en liten stig i skogen med hinder som man ska ta sig förbi på ett säkert sätt, samtidigt som provledaren går en bit ifrån och håller koll. Man måste klara detta för att få göra övriga prov.
Efter det gör man avståndsbedömning, då är det dels en tavla i form av en gås som kommer upp, och dels fem markmål. Man står med hagelvapen med klickpatroner i (inga riktiga skott går av) och skjuter när man tycker att det är inom avståndet.
Så var det dags för haren. Man skjuter två skott åt ena hållet, och två skott åt andra hållet, så fyra skott totalt. Man måste få åtta hagel i varje sida av den tvåhövdade haren för att bli godkänd.
Sist var det lerduvor. Man ska träffa 4 av 6 duvor och de är rakt frångående, så de flyger ut framför en. Om man missar första skottet får man skjuta ett andra på samma duva.
Klarar man denna delen så får man söka vapenlicens för ett hagelvapen!
 
På vårt prov hade vi lite för få provledare, så efter hagelprovet var det en stunds väntan innan det sista provet, kula. De två delarna i det provet är:
  • Säker kulvapenhantering
  • Grundprov kula
säker vapenhantering behöver man denna gången bara ta upp vapnet, och kolla så det är säkert, ladda och göra patron ur på ett säkert sätt. Ingen tur i skogen alltså.
Sedan gör man själva provet med vapnet .22 Long Rifle. Först ska man träffa 4 skott inom 12 cm sittande vid en bänk. Sedan 4 skott inom 17 cm med "jägarmässigt stöd", alltså stöd med hjälp av en pall, en stolpe, stenar och dylikt.
Klarar man grundprov för kula får man söka vapenlicens för kulvapen i klass 2-4, så man får jaga lite mindre djur, upp till rådjur.
 
Vill man kunna jaga stora djur, som älg och vildsvin, är det ytterligare ett prov som måste göras, nämligen högviltsprovet som ger möjlighet till licens för klass 1 vapen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0