Älgjaktspremiär!

Idag var det dags för årets första älgjakt, så jag hängde med min pappa ut i skogen. 
 
Klockan var runt kvart i sju när vi kom till passet, lagom tills solen började gå upp. Det var dimmigt så vi såg inte speciellt mycket i början. I och för sig så såg vi inte mycket värt att lägga märke till på hela dagen. De enda djuren vi såg på passet var gäss och blåmesar, så vid halv tio åkte vi tillbaka till jaktstugan för en fikapaus.
 
Efter det delade vi upp oss och gick på drev, för att försöka få igång djuren så de rör sig mot passkyttarna. Vi kämpade oss genom snår och tät granskog men fortfarande inga älgar i sikte.
 
Vi åt lunch med lite utbyten av jakthistorier och sedan gjorde vi ett nytt försök på en annan del av marken. Den här gången satt jag och pappa i torn medan några av de andra gick i drevet. Om möjligt så hände det nu ännu mindre.
 
När vi hade samlat ihop oss igen så bestämde sig vissa för att stanna kvar och sitta i jakttorn under eftermiddagen, men jag och pappa åkte hemåt. Det verkade inte som om älgarna var på vår mark idag och jag var trött, är ju inte riktigt van! Trots bristen på djur så är det alltid härligt att vara ute i skogen och det var skoj att få vara med första dagen för säsongen. Förhoppningsvis kan jag följa med snart igen!
 
 

Nya jaktkläder!

Nu när jag ska med ut och jaga på riktigt så kände vi att det var dags att köpa ordentliga kläder. Tiden var knapp så vi fick bege oss till närmaste jaktaffär, Kjells Vapen i Götene, för att köpa det allra viktigaste.
 
Jösses vad med kläder jag fick prova! Speciellt byxor var svårt att hitta rätt, även om det var damstorlekar så var det väldigt svårt att hitta något som satt bra. Så det slutade med att jag köpte ett par herrbyxor istället, Pinewood Hunter Pro Xtreme. De var ganska tjocka så de ska hålla värmen ordentligt, och ska även vara vattentäta.
Jackan fick bli i samma serie från Pinewood som byxorna. Den är också ganska rejäl med många fickor och ser helt okej ut trots att det är herr.
 
Så till allt småplotter: ett bra underställ, strumpor, hängslen för att hålla byxorna på plats, vantar och mössa. Det enda vi inte köpte som jag egentligen behöver är ett par rejäla stövlar, så mina gamla kängor får hänga med ett år till!
 
Det slutade med att allt utom vantarna kom från Pinewood. Det verkade vara bra grejer men till ett lite längre pris än till exempel Chevalier som är ett finmärke. Förhoppningsvis är det bra med, jag återkommer när jag har testat grejerna ute i skogen!
 
Mina nya kläder, plus ammunition och en radiosnäcka till min far, gick på 3400... och då fick vi ändå rabatt. Man kan säkert komma över samma kläder billigare på nätet eller från någon outlet, men det hade vi inte tid att tänka på nu när jakten drar igång på måndag. Man får väl se det som en investering för några år framöver.
 
 
 
 

Att skaffa lånetillstånd

Många har inte råd att skaffa all jaktutrustning som behövs på en gång. Och varför ska man göra det innan man har provat på ordentligt och vet vad man vill ha? Då kan man istället skaffa ett lånetillstånd.
 
Jag ska till exempel låna min pappas vapen i höst (om jag nu skjuter överhuvudtaget, behöver nog träna upp mig lite först). Då gjorde vi som så att jag gick till polisen och hämtade en blankett som skulle fyllas i av mig. Det var nämligen bara jag som låntagare som skulle skriva på något, inte den som lånar ut vapnet.
 
På blanketten fyllde man i bland annat sina personuppgifter, vad för vapen man ska låna och vilken klass det/de tillhör. Så skriver man på och lämnar in. Det ska kosta 250 kronor, oavsett hur många vapen man avser att låna. Man behöver inte heller skriva exakt vilket vapen som ska lånas, det räcker med att skriva "kulvapen" till exempel.
 
Polisen skickar in blanketten som ska godkännas, och sedan skickar de hem ett tillstånd. Innan man har fått tillståndet får man INTE låna ett vapen och jaga med det på egen hand, utan fram tills godkännandet har kommit så är det uppsiktsjakt som gäller (alltså att ägaren till vapen finns på armlängds avstånd och tar på sig ansvaret). Men när allt är godkänt och klart så är det bara att låna hur mycket man vill och ägaren till vapnet behöver inte vara i närheten. Intyget gäller fram tills man skaffar en egen vapenlicens. Gör man aldrig det så gäller alltså låneintyget i all evighet ungefär. 
 
 

Skaffa jaktkort

Älgjakten närmar sig med stormsteg, måndagen den 14 oktober är det dags här i mina trakter i alla fall (alltså Västra Götaland). I Norrland drog älgjakten igång för flera veckor sedan. Med älgjakten börjar för många den "riktiga" jaktsäsongen, och då är det ju verkligen läge att fortsätta skriva här på bloggen!
Trots att jag haft ett uppehåll på tre månader så är ni besökare fler än jag någonsin vågat tro, det är hur roligt som helst och jag hoppas att ni fortsätter läsa i höst.
 
Bland det första man behöver göra inför jaktsäsongen är att skaffa ett jaktkort. Det behöver man även om man inte ska skjuta. Ska man ta del av bytet eller bara gå i en drevkedja så behöver man ändå ett kort. Det kostar 300 kr och man köper det via Naturvårdsverkets hemsida.
 
Om man köpter jaktkort för första gången måste man registrera sig genom att ange bland annat mailadress och personnummer. Det är avklarat lätt som en plätt, och sedan är det bara betalningen kvar. Det görs antingen med bankkortet eller via bankgiro.
 
Sedan får man jaktkortet hemskickat. Det ska ta 2-3 veckor efter att betalningen har registrerats. Om man ska jaga innan man har fått jaktkortet (som det blir för min del) så kan man skriva ut sidan där det står att man har betalat på ens inloggning. Alltså den första sidan man kommer till när man har loggat in från Naturvårdsverkets hemsida.
 
 
 

RSS 2.0