Första skyttedagen!

Idag var det dags att påbörja den praktiska delen av jägarexamen. Med andra ord skyttet, den delen de flesta ser fram emot mest.
 
Dagen pågick mellan klockan 9.00 och drygt 14.30, med en kort kafferast och en längre lunchrast. Deltagare var vi som tar jägarexamen i Falköping, en grupp från Tidaholm, våra lärare och så 3 instruktörer.
 
Vi började med att ha en teorigenomgång om skyttet. Vi bröt av teorin med att prova lite anläggning med "emilbössorna", alltså trägevär. Ledarna gick runt och kikade så vi gjorde rätt på ett ungefär. Sedan var det dags att prova vilka riktiga vapen som passade oss bäst. Det är lite småklurigt att hitta ett perfekt vapen eftersom man är flera som får dela, men de går att anpassa på olika sätt. När vi hade hittat ett som kändes bra så sköt vi på ett pappersark med en ring på (inte med riktig laddning, utan det blev en ljusfläck) för att se så bössan verkligen passade.
 
Efter lunchen delade vi in oss i tre grupper på tre olika stationer, där vi skulle pröva på skytte med totalt 10 skott var. Det var en del väntan eftersom vi var så många.
  • Första stationen sköt vi mot en såkallad slamtavla. Det är ett litet träplank man skjuter mot för att se hur man träffar med skottet. Sedan målar man över med vit färg så är det bara att skjuta igen och hoppas att det blir bättre.
  • Nästa station hade vi emilbössorna igen och fick låtsas skjuta på haren. Det är en harfigur som går i en bana fram och tillbaka, som man ska träffa två gånger åt ena hållet, och två gånger åt andra hållet. Då måste man ha lite framförhållning eftersom den rör på sig. Vi gick även och tittade på ett par av de andra banorna.
  • Sista stationen sköt vi mot hängande lerduvor, som var helt stilla. Det var fem stycken och man fick fem skott.
 
När vi hade varit ute och provat på så var det slut för dagen, så nu i veckan kör vi igång på riktigt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0