På huvudet

Vad man sätter på sig på huvudet beror givetvis helt på vad det är för väder ute. Är det kallt så är det en bra pälsmössa som gäller, gärna i pilotmodell så man kan fälla ner öronlapparna och hålla värmen ännu bättre. Regnar det så är en sydväst en riktigt bra grej (se bild nedan), eller så kanske det räcker att fälla upp luvan på regnjackan. Är vädret helt okej så är en keps, tunnare mössa eller hatt säkraste kortet. Men något som är mycket viktigt är att på mössan/kepsen ska man ha en signalfärg, som ett band i lysande orange eller gult. Helt enkelt för att det är säkrare, man syns bättre i skogen.
 
Till vänster pilotmössa från Swedteam. I mitten kepsar från Axel Spets & co i Falköping (Red Canyon-keps 59 kronor). Till höger sydväst från Swedteam.
 
Karlssons Jakt säljs det hattar och mössor från flera olika märken, som Härkila, Swedteam och Pinewood. Med andra ord finns det olika prisklasser att välja på. Torsbo Handels har ett stort utbud av kepsar från Swedteam med rimliga priser. Om du är på jakt efter en vanlig pilotmössa så kan du hitta den lite varstans, den måste inte vara anpassad för jakt. Det viktiga är att den är varm, tålig och gärna i en mörk nyans, eller vit om du jagar i snö. Kolla på din närmaste friluftsaffär. Och glöm inte signalbandet!

Första vildsvinssteken!

Idag åt jag för första gången i mitt liv vildsvin, egenhändigt jagad av min käre far. Jag hade hört delade åsikter om det innan, vissa tycker det smakar för mycket vilt och andra tycker det är gott. Den bästa förklaringen jag kan ge är: gillar man älg så lär man gilla vildsvin. Det var ingen större skillnad på det, möjligen att det fanns en lätt smak av fläsk i. Jag tyckte att det var gott, absolut något jag kan tänka mig att äta igen! (trots att det inte ser så himla delicious ut på bilden)

Tips från coachen: ät det med potatis och gräddsås, inte ris och sweet chili sås... så blev det när den "potatisallergiska" lillasystern fick bestämma, och den kombinationen var inget att hänga i julgranen direkt!
 

Vapenskåp


Dessa vapenskåp kommer ifrån Spetz & Co Järnaffär i Falköping.

Det finns tre olika skåptyper som är godkända för vapenförvaring och det är säkerhetsskåp med särskilt anpassad vapeninredning, kassaskåp med kompletterande brandskydd och värdeskåp för förvaring av många vapen. 
Rikspolisstyrelsen har ett poängsystem för klassifiering av vapen. Gevär är 1p, enhandsvapen 2p och automatvapen 4p. Ett säkerhetsskåp får innehålla vapen med max 20p.
 
Fler vapenskåp kan ni hitta online: Arkivexperten - Profsafe - Esafe

På händerna

Att hålla händerna varma när man sitter på pass är viktigt. Det kan kännas ganska besvärligt att avfyra ett skott om fingrarna är helt bortdomnade och stela av kylan. Det finns olika sorters vantar, men om man har ett par tunna fingervantar så kan fingret få plats vid avtryckaren utan att man behöver ta av sig vanten.
Annars värmer så klart ett par riktigt tjocka handskar eller tumvantar mycket mer. Det finns en variant av tumvantar där man kan fälla ner själva "fingerdelen" så att fingrarna är fria medan resten av handen fortfarande har vanten på sig, ibland kallas de för torgvantar. Då behöver man inte ta av dem när man ska skjuta.
På de flesta handskar/vantar som är anpassade för jakt finns det ett förstärkt grepp över handflatan, vilket både ger bättre grepp när man använder händerna, och bättre hållbarhet.
 
Till vänster torgvantar i fleece från Granngården (149 kr), till höger hanskar från Swedteam. De övre hittar du här och de undre här.
 
Priset på bra vantar eller handskar ligger från 100 upp till ca 600 kronor, allt beror på hur god kvalitet man vill ha och till vilket ändamål man ska ha vantarna.
Swedteam ett brett utbud med rimliga priser på handskar. Härkila och Chevalier ligger lite dyrare, medan man på Engelsons hittar billigare varianter. Just vantar finns det ofta en del att välja på i din lokala friluftsaffär, speciellt på ställen som Granngården

Jackor

Vad man ska ha på överkroppen när man jagar kan man diskutera länge. Det beror väldigt mycket på vädret. Är det kallt så är en underställströja eller bara en långärmad tröja bra att grunda med. Är det varmt ute så kanske det räcker med till exempel en flanellskjorta. Regnar det så är givetvis en regnjacka bästa alternativet, och jagar du i snötäckt landskap finns det vita kamouflageöverdrag, det är som en tunn jacka man knäpper på utanpå sin vanliga jacka. Eller om man jagar mycket i snö, på fjället till exempel, så är en vit jacka ett bra alternativ. Men för standardjägaren som tillbringar största delen av tiden i vanlig svensk skog på hösten och vintern är en grön/brun jacka bäst. Det finns olika tjocklekar och olika material. Gore-tex är en bra grej om man vill ha en vind- och vattentät jacka.

Kamouflagejacka, perfekt vid smygjakt och sträckjakt. Flanellskjorta från Pinewood. Väst från Swedteam. Jacka från Fjällräven. Alla produkter kommer från Kjells Vapen i Götene.
 

Men även här är det väldigt viktigt: inget prassel! Ha en tyst dragkedja och knappar på fickorna, inga kardborreband som låter när man öppnar fickorna. Tro mig, när man sitter där i en knäpptyst skog så hade man lika gärna kunnat starta en motorsåg, så högt känns det som de där kardborrebanden låter. Många och stora fickor är definitivt en fördel, eftersom man fyller dem med allt från radio till ammunition.

 

Precis som bland byxor har Chevalier, Swedteam och Härkila bra men lite dyrare jackor, västar och skjortor. Vill man satsa på billigare plagg har Engelsons ett ganska brett utbud, men kika in på Biltema om det är något riktigt basic du letar efter. I skrivande stund har Racerback rea på sina jackor från Pinewood, de ligger runt 1000 kronor vilket är ett riktigt bra pris. Forndalens.se säljer kläder från både Härkila och Seeland som är värda att ta en titt på.


Hur går teoriprovet till?

När man kommer till stället där man skriver sitt prov (i vårt fall Studiefrämjandets lokal) så börjar man med att skriva in sig. Man måste se till att komma ett tag innan provet börjar, annars blir det försenat och det är aldrig kul för någon. Man visar upp sitt leg för en av provledarna, som skriver in namn, personnummer och telefonnummer på ett intyg. Så får man betala 200 kronor i provavgift.
 
Efter det är det bara att vänta på att alla är inskrivna och klockan är slagen, då kommer provledarna och delar ut proven, det är tre olika så man inte kan sitta och smygkika på den som är närmast. Frågorna är ändå inte samma, så det är ju lite bortkastat. När ledarna säger till så är det bara att sätta igång, och då har man en timme på sig att fylla i 70 frågor. Det är fyra alternativ på varje fråga och man kryssar i ett av dem med bläckpenna. För att bli godkänd måste man få 60 rätt.
 
När man känner sig färdig med provet går man och lämnar in det till provledarna, så blir det kaffepaus där man får vänta på att ledarna rättar proven. Vi fick vänta drygt 20 minuter. Sen går man och sätter sig igen, får tillbaka sitt provhäfte, och om det ligger ett jägarbevis i så är man godkänd. Då är det bara att klappa sig själv på axeln och gå hem och fira!
 
Men om man inte blir godkänd då? Ja, då är det bara att göra omprov. Man kan välja lite själv när man vill ha det, men det bör gå några veckor mellan tillfällena så man hinner plugga in det man inte kan. Då gör man om samma procedur en gång till, och även den här gången kostar det 200 kronor. Så har man det snålt med pengar är det bara att plugga som en tokdåre till första provet!

Teoriprovet...

...klarade jag! Och det med råge, fick ett enda fel och man får ha tio fel för att bli godkänd. Det där pluggandet visade sig vara värt det. Lättnaden över att ha det gjort är helt otrolig.
 
Men för att förtydliga: jag har alltså bara klarat teorin än, någon riktig jägarexamen har jag inte förrän skyttet är klart framme i maj. Men med tanke på hur stor (och krävande) del teorin är känns det som om det värsta är avklarat!
 
Mitt splirrans nya jägarbevis!
 
Under kategorin Vanliga funderingar hittar ni info om hur själva teoriprovet gick till.

Byxor

Äsch, vad man har för byxor är väl inte så himla noga kan man tänka. Men det finns faktiskt vissa saker som är viktiga att tänka på när man införskaffar ett par brallor att ha på jakt. Först och främst: är det kallt ute så är det smart att grunda med ett par långkalsoner eller ett underställ. Det gör stor skillnad. Men viktigast av allt är ändå att byxorna får inte prassla! Djuren hör direkt när man går till sitt pass med prassliga byxor, och då drar de sig undan. Ska man ge sig ut i våtmarker eller regnväder kan ett par bra regnbyxor vara smart.
Byxor till vänster och underställ, båda från märket Swedteam, 1895 :- respektive 645 :-
Byxor till höger finns på affären Kjells Vapen i Götene
 
Swedteam liksom Chevalier och Härkila hör till de lite dyrare märkena. Fjällräven har lite kläder anpassade för jakt, men är inte heller jättebilliga. Engelsons ligger på lägre prisnivå, så deras byxor kan vara tänkvärda om man har begränsad budget. På Vildmarks.se har de också billigare byxor. Oftast får man dock vad man betalar för och även hos de lite dyrare märkena finns det fynd!

Viltsäckar

 
Viltsäckar är bra att använda i början av jaktsäsongen, när det fortfarande är varmt ute. När köttet ska möras så hänger man djuret i säcken, så skyddas det mot flugor och insekter. Inte så hygieniskt med flugägg i maten direkt.
 
Dessa är ifrån Granngården men finns också på Spetz & Co Järnaffär i Falköping
 
Andra inköpsställen är Biltema och Jula, som de flesta har nära till, eller så handlar man på nätet. Då finns det bland annat hos lantbruksföretaget Nima och Jaktbutiken.
 
Priser beror på vilka storlekar man vill ha, men det ligger mellan 40 och 260 kronor ungefär.

Stövlar och sockar

Ibland blir det väldigt kallt ute på jakt, som när man sitter still på pass och bara väntar. Då är det allra viktigast att hålla fötterna varma. Det bästa är ett par riktigt tjocka strumpor i ull. Kängor eller stövlar beror på vädret och hur blött det är i skogen. Kängor håller värme medan stövlar håller torrt. Mellantinget är fodrade stövlar, de är riktigt bra.
 
2pack sockar 99:-, 2pack knäsockar 119.- Från Granngården
 
Stövlar 849:- Från Granngården
 
Bra stövlar/känglor är dyrt och de flesta ligger på allt från 1000-3000 kronor. Men det är ett av de viktigaste plaggen du kommer skaffa så det är bara att gräva i plånboken.
 
Ett par länkar till vart du kan köpa stövlar/kängor på internet: Interjakt, PN Jakt och Engelsons

Vad gör man om man inte har tillgång till jaktmark?

I Svenska Jägareförbundets medlemstidning Svensk Jakt fanns ett mycket nyttigt tema i det senaste numret (nr 2/3 2013) som handlade om vad man gör om man kommer där som nybliven jägare, helt utan kontakter och utan tillgång till mark. Allt fler bor i städer och har inga släktingar ute på landet, och då kan det vara svårt att hitta någonstans att jaga.
 
När man har rätt att jaga på en mark så är det oftast för att man själv äger den marken, eller så arrenderar ("hyr") man marken tillsammans med ett jaktlag. Om man har släktingar eller vänner som är med i ett jaktlag så kan man om man har tur bli medbjuden på deras jakt som gäst, kanske flera gånger. Sköter man sig blir man förhoppningsvis medlem i jaktlaget när det blir en plats ledig.
 
Men om man inte har närstående som jagar då? Man ska ju inte behöva avstå från jakt bara för man inte vet vart man ska jaga. Då är tipsen i Svensk Jakt något att ta till sig!
 
  • Ring din jaktvårdskrets eller länsföreningen och fråga om de anordnar några jakter man kan delta på. Ibland anordnas det speciella jakter för ungdomar eller kvinnor. 
  • Prata med personer i din närhet och på skjutbanan så att du får lite kontakter som kan hjälpa dig.
  • Kolla med jaktgårdar och jaktklubbar i din omgivning om de har kurser eller jakter man kan delta på.
  • Ibland kan man lösa dagkort och få jakträtt bara för en dag på t.ex kommunens mark på vissa platser i Sverige.
  • I norra Sverige finns det många och stora viltvårdsområden där man kan arrendera en viss mängd mark och då få tillgång till hela området. 
 
Här har ni en bra länk där ni hittar både telefonnummer och hemsidor till personer ni kan kontakta för att få hjälp att komma med på jakt!

Teori 14, 15, 16 -repetition

De senaste tre träffarna har vi alltså bara repeterat inför teoriprovet nästa vecka.
 
På 14:e teorilektionen repeterade vi igenom boken Lagen, som handlar om alla regler som finns kring jakten. Dessutom gick vi igenom hagelvapen och kulvapen och ammunition en gång till. Vår lärare Assar ställde mycket frågor som vi fick svara på och så drog vi igenom power-pointen om de ämnena lite snabbt. Dessutom fick vi fråga om saker vi inte förstod så svarade Assar på det.
 
15:e lektionen fick vi välja vad vi ville repetera, och vi kom alla överens om att vi först och främst ville gå igenom fåglar. Speciellt änderna, för de är verkligen svåra, och många... Dessutom pratade vi lite snabbt om vilka olika sorters jakt det finns och vilka hundar man använder sig av. Vi hade även en kort repetition om fällor.
 
16:e träffen, som gick av stapeln igår, var den sista innan det riktiga provet. Vi inledde med att skriva ett övningsprov. Det var 70 frågor varav man skulle ha 60 rätt (fast det fattades ett par frågor så det blev lite rörigt på den punkten), och vi fick en timme på oss, precis som på det riktiga provet. När man var klar fick man gå och dricka kaffe och vänta tills alla var redo. Då gick vi ig
enom provet och ställde frågor om det vi inte kunde. Det var en del kluriga frågor, men jag fick 63 rätt! Så jag känner mig bättre förberedd inför det riktiga provet nu, men det är bara att plugga vidare för säkerhets skull.
 

RSS 2.0