Grundläggande om vapen

Ja herregud. Vapen. Varbygel? Låda? Hane? Vad betyder allt det där egentligen?! Rena grekiskan för en oerfaren nybörjare som kanske inte ens hållt i ett vapen innan. Det kan vara skönt att ändå ha lite koll innan man börjar, så här kommer lite basic information!
 
Hagelvapen
Det finns två huvudkategorier av hagelvapen. Den ena är brytvapen och har två pipor som man fäller ner för att ladda. Den andra kategorin är enkelpipiga vapen, då oftast halvautomat. Enkelpipiga vapen laddas på sidan genom att man drar tillbaka slutstycket, eller under vapnet i en "lucka", magasinsporten.
På dubbelpipiga vapen öppnar man med en liten spak på ovansidan som heter topplever. Dessutom sitter säkringen där och även pipväljaren, där man väljer vilken av de båda piporna som ska avfyras först. Själva avfyrningsmekanismen sitter i baskylen på brytvapen eller i lådan på halvautomater, mellan pipa och kolv. 
 
Här har du de viktigaste delarna på ett brytvapen. Här en hagelbock:
Och här en halvautomat, skillnaderna finns runt lådan:
 
Kulvapen
Ett kulvapen är huvudsakligen uppbyggt på samma sätt som ett hagelvapen, man har kolv och pipa, avtryckare, säkring och låda. Det vanligaste kulvapnet heter cylinderstudsare, och på den har man ett slutstycke och magasin, precis som på i princip alla enkelpipiga kulvapen. De enda kulvapnen som kan brytas är dubbelstudsare (och så kombivapnen såklart). Eftersom kulvapen används till precisionsskytte behöver man oftast ett kikarsikte på så man ser på längre håll. 
 
 
Nu har du koll på det mest grundläggarna om vapnens olika delar. Allt det här lär man sig efter hand så det är ingenting att oroa sig för om man känner sig okunnig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0