Vad gör man om man inte har tillgång till jaktmark?

I Svenska Jägareförbundets medlemstidning Svensk Jakt fanns ett mycket nyttigt tema i det senaste numret (nr 2/3 2013) som handlade om vad man gör om man kommer där som nybliven jägare, helt utan kontakter och utan tillgång till mark. Allt fler bor i städer och har inga släktingar ute på landet, och då kan det vara svårt att hitta någonstans att jaga.
 
När man har rätt att jaga på en mark så är det oftast för att man själv äger den marken, eller så arrenderar ("hyr") man marken tillsammans med ett jaktlag. Om man har släktingar eller vänner som är med i ett jaktlag så kan man om man har tur bli medbjuden på deras jakt som gäst, kanske flera gånger. Sköter man sig blir man förhoppningsvis medlem i jaktlaget när det blir en plats ledig.
 
Men om man inte har närstående som jagar då? Man ska ju inte behöva avstå från jakt bara för man inte vet vart man ska jaga. Då är tipsen i Svensk Jakt något att ta till sig!
 
  • Ring din jaktvårdskrets eller länsföreningen och fråga om de anordnar några jakter man kan delta på. Ibland anordnas det speciella jakter för ungdomar eller kvinnor. 
  • Prata med personer i din närhet och på skjutbanan så att du får lite kontakter som kan hjälpa dig.
  • Kolla med jaktgårdar och jaktklubbar i din omgivning om de har kurser eller jakter man kan delta på.
  • Ibland kan man lösa dagkort och få jakträtt bara för en dag på t.ex kommunens mark på vissa platser i Sverige.
  • I norra Sverige finns det många och stora viltvårdsområden där man kan arrendera en viss mängd mark och då få tillgång till hela området. 
 
Här har ni en bra länk där ni hittar både telefonnummer och hemsidor till personer ni kan kontakta för att få hjälp att komma med på jakt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0