Handkikare och kikarsikte

Använd för sjutton gubbar inte kikarsiket på vapnet när du vill titta på människor eller bebyggelse! Det används bara när du har för avsikt att faktiskt skjuta på ett djur inom skotthåll. Därför är handkikaren ett måste, både för att det är säkert och mycket smidigare.
Däremot behöver du ett kikarsikte på ditt kulgevär, eftersom du skjuter på längre avstånd än med hagelvapen. Och då måste du se tydligt för att träffa rätt. För stor förstoring blir dock bara skakigt, lagom är bäst.
 
Förstoringen avgör hur många gånger kikaren förstorar. 5x förstorar till exempel fem gånger. Mer förstoring än 6x behövs oftast inte. Även diametern på objektivet spelar roll, ju större diameter desto bättre fungerar kikaren i dåligt ljus.
 
Kikarsikten har olika sorters riktmedel i, alltså små "pinnar" när man tittar i kikaren som gör det lättare att sikta. Vilket sorts riktmedel man vill ha är en smaksak. Lasersikte är förbjudet enligt lag. Satsa på ett kikarsikte av god kvalitet och ett riktigt bra kikarmontage!
 
Handkikaren bör vara ganska stöttålig och liten, gärna anpassad för jakt.
 
Uppe till vänster: Handkikare, Bushnell Excursion 8*36. Till höger: olika sorters riktmedel.
Längst ned: kikarsikte, Carl Zeiss Conquest 3-9x50
 
Kikare är ganska dyrt. Speciellt kikarsiktet kostar en del, och det ska man lägga pengar på. Det avgör om du skadeskjuter djuret eller inte. Vissa handkikare ligger runt tusenlappen, men de flesta kostar runt 3000, ju dyrare desto bättre kvalitet. Active Outfit har kikare i alla prisklasser. PN Jakt har ett par riktigt billiga handkikare och några olika kikarsikten. Racerback har flera billiga handkikare och massor av kikarsikten att välja på. Även handladigitalt.se har mängder av kikarsikten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0