Hörselskydd

Man inser inte hur jobbigt det är med tjutande öron förrän man väl har fått det. För resten av livet. Tinnitus och nedsatt hörsel blir nämligen aldrig bättre. Men man kan ändå försöka föreställa sig det, och det låter inte speciellt kul, eller hur? Så tänk en gång extra innan du skjuter utan hörselskydd. Det är faktiskt inte värt det. Speciellt vid övningsskytte är skydd helt oumbärligt. Vad ska man då välja för skydd?
 
Hörselkåpor är utan tvekan överlägset, och då finns det olika varianter och prisklasser. Helt vanliga kåpor är bättre än inget, men satsa helst på kåpor för jakt och skytte, som dämpar knallen bättre. De måste vara bekväma, så man inte tar av dem hela tiden. Sen finns det sådana som släpper igenom, eller till och med förstärker, ofarliga ljud som ett betande rådjur. Däremot dämpar det alla farliga ljud.
 
Hörselkåpor kan ligga på allt mellan 250 och 4000 kronor, och givetvis är de dyrare av bättre kvalitet. Men 4000 kanske är lite väl saftigt, och då kan man satsa på kåpor runt 1000-2000. De duger alldeles utmärkt och har troligtvis alla nödvändiga funktioner.
 
Till vänster Peltor SportTac, till höger MSA Sordin Supreme Pro X
 
Vanliga modeller är Peltor och Sordin. Jakt.se har några modeller och en bra guide över vilket skydd man ska välja. Jakto har en del att välja på från båda märkena. Det är bara att leta runt, både på internet och på affärer för skogs- och lantbruk (t.ex Granngården) kan man hitta skydd för skytte. Fundera bara igenom innan vad du vill ha för funktioner i dem. Helt basic kåpor eller kanske sådana som fungerar tillsammans med radion?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0