Knivar

Kniven egentligen lika viktig som vapnet, för vad gör du om du har skjutit ett djur men inte har någon kniv att passa det med?
 
Det finns mängder med olika sorters knivar att välja mellan, och det kan vara motiverat att ha flera olika. En liten enkel kniv kan man ha till att skära upp korv med, medan man har en annan till att ta ur djur med. Att blanda dem är ju inte så hygieniskt. Men en stor jäkla machete hör faktiskt inte hemma i skogen. Den kommer bara förstöra köttet. Istället är det bra med en ganska kort kniv, så man har bättre kontroll. Då är det mindre risk att man skär igenom vomen när man ska passa. Det finns en sorts kniv som heter buköppnare som är speciellt bra när man öppnar buken, för den har rundad egg så man inte kan skära hål på vomen.
 
Vissa knivar är otroligt vackert snidade, men har man en värdefull kniv så vill man antagligen vara rädd om den. Då är det bättre att satsa på en enklare kniv, gärna med en parerstång längst fram på handtaget mot knivbladet. Då stoppas handen upp om det blir söligt, istället för att handen glider fram så man skär upp sig.
 
Längst upp till vänster: EKA Swingblade. Mitten: Buköppnare från Granngården (149 kr).
Höger: Morakniv Bushcraft Forest (med parerstång). Nederst: Olika knivar från Kjells Vapen i Götene.
 
Kort sagt: kniven ska ligga bra i handen, vara vass och inte för stor.
Det är smart att åka till din närmaste jaktbutik för att köpa kniv. Där kan du prova så de känns bra, och få hjälp att hitta rätt kniv. Vill du ändå handla på internet så finns bland annat sidorna knivbutik.se och Knivhuset som har många olika märken att välja på. Active outfit har ett superbra pris på bland annat den populära kniven EKA Swingblade, som är både buköppnare och kniv i ett (rekommenderas!).
 
Knivar kan man hitta för ett par hundralappar, men bra grejer närmar sig tusenlappen. Fina hantverk kostar betydligt mer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0