Skytte 6 -kulskytte

Sista delen i jägarexamen är högviltsprovet för att få skjuta djur i klass 1, alltså älgar, vildsvin, hjort och andra stora bjässar. Så idag körde vi igång att öva inför det!
 
Under provet skjuter man mot en älgfigur. Först skjuter man ett skott när den står still, sedan får man tre sekunder på sig att ladda om innan figuren börjar "springa", och då ska man även få ett godkänt skott i rörelse. Ett skott är godkänt om det sitter inom ett visst träffområde på älgen. Denna delen av jägarexamen får man betala ammunitionen varje gång. Vi fick idag skjuta 40 skott som kostar 1 krona styck, så totalt blev det 40 kronor. När vi börjar använda "riktiga" kulvapen så kommer ammunitionen kosta mer, ca 6 kr/st.
 
Vi delade in oss i tre grupper till tre stationer. Först gick min grupp till älgbanan, där vi tittade på vart man ska sikta på älgfiguren. Vi provade ut vilket vapen som passade oss, och så övade vi på att följa älgfiguren i sin bana fram och tillbaka, men utan att avlossa några skott. Helt enkelt bara för att känna på det lite.
 
Nästa station övade vi på att faktiskt skjuta en älgfigur i rörelse. Den sprang i samma bana som haren gjorde vid hagelskyttet, men vi sköt ett skott åt vardera håll. Här använde vi ett lite tyngre vapen än på grundprovet i kula, så för en liten klenis som mig var det jobbigaste nästan att hålla uppe vapnet i en jämn, stabil bana. Efter ett tag fick jag ändå in det någorlunda!
 
Sista stationen sköt vi på en stillastående älgfigur. Det var betydligt enklare än när den var i rörelse, speciellt med tanke på att vi hade samma .22 LR som på grundprovet, som är ett väldigt lätt vapen med knappt någon rekyl alls. Här sköt vi fem serier om fyra skott i taget.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0