Ibland har man tur!

Följde med pappsen på jakt lite spontant idag, de skulle jaga med ställande älghund (läs mer om det här) och det ville man ju inte missa! Superfin hund, en östsibirisk lajka om jag inte är ute och cyklar.
 
 
Vi gav oss iväg till passet, och på vägen dit stötte på vi dessa underliga anordningar:
Till vänster ett litet hus med en tratt under och till höger en pinne med en vit sten på. Detta var alltså en utfodringsplats! På vintern lägger man i mat i "huset" och så kan djuren komma och äta och slicka på saltstenen, så de inte svälter om det blir svårt att få tag på mat.
 
Vi satte oss i älgtornet, som var riktigt högt och hade utsikt över en stor mosse, där älgarna ofta passerar. Vi hörde hunden skälla långt bort, vilket betyder att den hade hittat en älg, men ganska snart blev det tyst igen. Där satt vi i drygt en timme och frös i blåsten när hunden plötsligt kommer springande mot oss. Fast någon älg hade den inte med sig.
 
 
Vi höll hunden tills hans hundförare dök upp och hunden skickades iväg igen, och strax efter hörde vi skall igen, men mycket närmare den här gången! Jaktledaren sa åt min far att vara redo via radion - älgarna var påväg rakt emot oss! Och mycket riktigt, någon minut senare kom en älg springande rakt över mossen så vi såg den på långt håll.
 
 
Det var ändå lite knas. Vi jagade ju dubbelkalvar (tvillingkalvar), de brukar inte lämna sitt syskon och mamman för att springa själv. Men det gjorde den här, var det kanske en kviga (en hona utan ungar)? Så såg vi att nosen var kortare, vilket den är på kalvar, så pappa visslade till för att få den att stanna upp, skottet gick av, kalven sprang drygt 10 meter och ramlade sedan ihop. Fullträff!
 
 
Vi väntade in hundföraren och jaktledaren, tog en titt på älgen men eftersom hunden närmade sig alltmer med den andra kalven gick vi upp i tornet igen och hundföraren ställde sig längre ner på vägen, där nästa kalv dök upp efter en kvart. Alla älgar för denna säsongen var skjutna!
 
 
Hunden gjorde ett fantastiskt jobb och det var otroligt kul att få vara med på en så lyckad jaktdag, verkligen spännande!
Så var det dags att dra ut älgarna ur skogen för att göra iordning dem. Det var surt som tusan i marken och traktorn körde fast i all lera, så vi fick vänta på hjälp från en annan traktor.
 
 
Pappa hade bråttom till jobbet så vi fick åka hem (även om det bar honom emot att lämna jaktkamraterna i klistret), så fick tyvärr inte vara med och se när de tog ur älgarna och sådär. Det är ju en sak man lär sig bäst i praktiken. Men det kommer fler chanser!

Kommentarer
Postat av: Thomas Almqvist

Hej! Trevligt inlägg som jag kommer skicka vidare till övriga medlemmar i laget. Hälsn. Thomas

Svar: Tackar, roligt att du tyckte om det!
jaktnewbie.blogg.se

2012-11-07 @ 18:48:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0