Vad är kaliber?
Innan jag började teorikursen hade jag inte den blekaste aning om vad kaliber egentligen var. Jag hade hört uttrycket otroligt många gånger och fattat att det är något sorts mått på hur bra ett vapen är. Men nu har jag fått svaret, och här kommer det:
Kaliber är måttet på diametern på pipan. Inte svårare än så! Men vad har man då för kaliber till olika ändamål?
I hagelskyttet är egentligen inte kalibern speciellt viktig, hagelsvärmen ser likadan ut. Istället påverkar till exempel trångborrningen (hur pass förträngd pipan är precis innanför mynningen), storleken och vikten på haglen.
Alternativen på kaliber är i storleksordning med störst först: 12 (vanligast), 16 (äldre vapen), 20 (väger mindre) och .410 (som är minst).
I kulskytte har däremot kalibern stor betydelse. Därför delar man in vapnen i klass 1-4, där olika djur ingår i olika klasser. I klass 1 får alla djur skjutas, i klass 4 får endast smådjur som möss får skjutas. Klassindelningen beror på hur kraftig kalibern är. Även ammunitionen till vapnet kallas ofta kaliber.
Det finns inget system för kalibernamnen, de kan heta lite vad som helst. Till exempel kaliber 6,5x55 har fått sitt namn för att kalibern är 6,5 mm och hylsan är 55 mm lång.
Vad betyder pass och såt?
Pass och såt är två vanliga uttryck man kan höra i jaktsammanhang. Men vad betyder det egentligen?
En av de vanligaste sorternas jakt heter vaktjakt och det använder man sig av när man jagar bland annat älg. På vaktjakt så delar jaktlaget upp sig och så går man till olika ställen i marken så man står med jämna mellanrum. Oftast står man ensam. Den platsen man står och vaktar på kallas för pass. Till exempel kan jaktledaren säga: "Tar du passet vid stora stenen?"
Såt är ett lite rörigare begrepp. Tänk dig hela stora jaktmarken. Det är svårt att jaga på en hel mark på en gång. Då bestämmer man att man ska jaga på en viss del av marken, och den delen kallas såt. Till exempel: "Vi börjar med att jaga av nordöstra såten ner till bergskammen". Så tittar man på kartan och ser vilket avgränsat område som jaktledaren menar. Alla skyttar och allt drevfolk befinner sig då i den såten, eller runt gränserna om djuren försöker springa ur området.
Finns det speciella kläder för tjejer?
Svaret är ja, men utbudet är låååångt ifrån lika stort som för män. Det fungerar att använda herrstorlekarna, men passformen blir inte lika bra. Och om man råkar vara en ganska liten tjej, ja då är även de minsta herrstorlekarna på gränsen till för stora.
Stövlar, vantar och mössa är det ju självklart ingen diskussion om, där finns ingen könsindelning. Underställ måste inte vara anpassat speciellt för jakt, så det är ganska lätt att hitta på diverse friluftsaffärer.
Däremot skjortor, västar, byxor och jackor är det faktiskt stor skillnad på. Jaktkläder kostar mycket pengar, och då vill man att det ska sitta som en smäck.
Till vänster: Alba jacka från Härkila. Överst till höger: Vilt trousers från Fjällräven.
Nederst till höger: Warwick lady coat från Chevalier.
Åker man till de större jaktbutikerna som finns runt om i landet så brukar de ha ett hyfsat utbud för damer, även om herravdelningen är bra mycket större. Fördelen där är att man kan ofta prova kläderna så de sitter riktigt bra. Naturkompaniet har snygga jaktkläder från Fjällräven varav vissa jackor och byxor är för kvinnor, och de har även butiker runt om i landet. Jaktia har en liten avdelning damkläder, med märken som Chevalier, Härkila och Swedteam. Jägarbutiken har bra kläder för "jägarinnor" på sin sida. Engelsons har ett riktigt bra och billigt utbud av speciellt byxor men även jackor.
Butiken Nordankyrka har lagt fokus på just damkläder på sin sida, och de har även en butik i Viby!
För hundföraren
Förutom hunden finns det vissa speciella saker hundföraren behöver på jakt. Hundföraren rör på sig väldigt mycket, han/hon går i markerna i princip hela jakten. För att andra jägare ska se en bättre är det otroligt viktigt med signalfärger. Här kommer en liten lista med bra prylar:
- Reflexväst, signalfärgad väst eller signalfärgade kläder.
- Lätta och bekväma kläder, mycket fotriktiga skor.
- En lättare, kanske mindre ryggsäck. Gärna med fack för vapnet så du har båda händer fria.
- Hundpejl. Fungerar lite som en gps, du sätter en sändare på hunden så ser du i din pejl exakt vart den är.
- Koppel är alltid bra att ha.
- Reflexväst och halsband till hunden. Det måste dock vara varianter som hunden själv kan krypa ur om den fastnar i en gren, så den inte kvävs.
- I bilen behövs filtar att torka hunden med om det är kallt eller blött i skogen, skålar för vatten och mat.
Till vänster: Hundpejl Garmin Astro 320. Mitten: ryggsäck med vapenfack, Eberlestock.
Till höger: hundförarväst i signalfärg från Pinewood.
Jaktradion
Radion gör jakten säkrare, enklare och roligare. Dessutom fungerar en radio även där det inte finns täckning för mobiltelefoner. Innan du köper en radio är det bäst att kolla med en erfaren jägare vad som är bra.
Första tipset: köp ingen radio just precis nu. Digitala radior är påväg ut på marknaden, så vänta något år tills de har kommit på allvar. En digital radio har mycket mindre brus men fungerar ändå tillsammans med jaktkamraternas analoga (äldre) modeller. Den fungerar lite som en mobiltelefon, men när det inte finns täckning så går den över till att fungera som en traditionell radio. Med en äldre radio kan du ställa in pilotton så du inte hör vad folk utanför tonen säger. Problemet är att det ändå blir störningar när någon utanför pratar, även om du inte hör vad de säger. Med en digital radio slipper du alla dessa störningar.
Nästa tips: Fundera på hur din jaktmark ser ut. De två varianterna av radio man kan köpa i Sverige är 31 MHz eller 155 MHz. 31 har kortare räckvidd men är starkare så den är bra vid berg och tät skog. 155 är betydligt mer vanlig och allround. Den är lite svagare men har mycket längre räckvidd. Så för de flesta är det bäst att köpa en radio på 155 MHz.
Till vänster Zodiac EasyHunt II. Till höger Icom ProHunt D60.
Vanliga märken är Albecom, Zodiac och Lafayette, priset ligger ofta runt 2000 kr men satsa på det allra senaste tekniskt sett, utvecklingen går snabbt. Vill man ha en digital radio är det Icom ProHunt som gäller, antingen D60 eller D30. Här är priset betydligt högre, D60 ligger på minst 6200 kr. Icom ProHunt hittar du till ett bra pris på Active Outfit. Vill du köpa en traditionell analog radio så har Jakt.se flera olika märken att välja på. Proffsmagasinet har massor med Zodiac-radior att välja på.
Tillbehör till ditt vapen
Förutom själva vapnet och kikarsikte till ditt kulvapen finns det vissa tillbehör som är bra att ha. Några av dem är följande:
- Ett kit för vapenvård. De kan till exempel innehålla stockolja och vapenolja, solvent och borstar, putslappar med mera. Hur vapnet ska skötas beror på utformning och material, så det får du hjälp av din lokala vapenhandlare med. Om du vet vad du ska ha så hittar du vapenvårdsset runt 500 kr på Vapenvårdsbutiken och lite billigare varianter på Active Outfit.
- Ett vapenfodral. Det är ett superbra skydd när du ska transportera vapnet till exempel i bilen. Det är inte speciellt dyrt heller, kanske runt ett par hundringar och uppåt. Racerback och Jägarbutiken har en del att välja på.
- En vapenrem. Eventuellt. Det beror på vilken sorts jakt du är på, och vid hagelskytte är det ibland olämpligt eftersom man skjuter snabbt och inte vill ha en rem ivägen. Men när man går långa sträckor är remmen bra att ha, och vid kulskytte är den oftast inte heller ivägen. Vilket material och kvalitet man vill ha är en smaksak, men givetvis är priset beroende på det. Här har Racerback och wildboars.se bäst utbud.
Det finns mängder med finesser och prylar som är bra att ha vid skytte och jakt, vad man verkligen behöver beror såklart på alla möjliga förutsättningar! Dessutom finns den här sortens utrustning att hitta lite överallt, bland annat Granngården och Biltema har vapenvård och vapenfodral.
Handkikare och kikarsikte
Använd för sjutton gubbar inte kikarsiket på vapnet när du vill titta på människor eller bebyggelse! Det används bara när du har för avsikt att faktiskt skjuta på ett djur inom skotthåll. Därför är handkikaren ett måste, både för att det är säkert och mycket smidigare.
Däremot behöver du ett kikarsikte på ditt kulgevär, eftersom du skjuter på längre avstånd än med hagelvapen. Och då måste du se tydligt för att träffa rätt. För stor förstoring blir dock bara skakigt, lagom är bäst.
Förstoringen avgör hur många gånger kikaren förstorar. 5x förstorar till exempel fem gånger. Mer förstoring än 6x behövs oftast inte. Även diametern på objektivet spelar roll, ju större diameter desto bättre fungerar kikaren i dåligt ljus.
Kikarsikten har olika sorters riktmedel i, alltså små "pinnar" när man tittar i kikaren som gör det lättare att sikta. Vilket sorts riktmedel man vill ha är en smaksak. Lasersikte är förbjudet enligt lag. Satsa på ett kikarsikte av god kvalitet och ett riktigt bra kikarmontage!
Handkikaren bör vara ganska stöttålig och liten, gärna anpassad för jakt.
Uppe till vänster: Handkikare, Bushnell Excursion 8*36. Till höger: olika sorters riktmedel.
Längst ned: kikarsikte, Carl Zeiss Conquest 3-9x50
Kikare är ganska dyrt. Speciellt kikarsiktet kostar en del, och det ska man lägga pengar på. Det avgör om du skadeskjuter djuret eller inte. Vissa handkikare ligger runt tusenlappen, men de flesta kostar runt 3000, ju dyrare desto bättre kvalitet. Active Outfit har kikare i alla prisklasser. PN Jakt har ett par riktigt billiga handkikare och några olika kikarsikten. Racerback har flera billiga handkikare och massor av kikarsikten att välja på. Även handladigitalt.se har mängder av kikarsikten.
Knivar
Kniven egentligen lika viktig som vapnet, för vad gör du om du har skjutit ett djur men inte har någon kniv att passa det med?
Det finns mängder med olika sorters knivar att välja mellan, och det kan vara motiverat att ha flera olika. En liten enkel kniv kan man ha till att skära upp korv med, medan man har en annan till att ta ur djur med. Att blanda dem är ju inte så hygieniskt. Men en stor jäkla machete hör faktiskt inte hemma i skogen. Den kommer bara förstöra köttet. Istället är det bra med en ganska kort kniv, så man har bättre kontroll. Då är det mindre risk att man skär igenom vomen när man ska passa. Det finns en sorts kniv som heter buköppnare som är speciellt bra när man öppnar buken, för den har rundad egg så man inte kan skära hål på vomen.
Vissa knivar är otroligt vackert snidade, men har man en värdefull kniv så vill man antagligen vara rädd om den. Då är det bättre att satsa på en enklare kniv, gärna med en parerstång längst fram på handtaget mot knivbladet. Då stoppas handen upp om det blir söligt, istället för att handen glider fram så man skär upp sig.
Längst upp till vänster: EKA Swingblade. Mitten: Buköppnare från Granngården (149 kr).
Höger: Morakniv Bushcraft Forest (med parerstång). Nederst: Olika knivar från Kjells Vapen i Götene.
Kort sagt: kniven ska ligga bra i handen, vara vass och inte för stor.
Det är smart att åka till din närmaste jaktbutik för att köpa kniv. Där kan du prova så de känns bra, och få hjälp att hitta rätt kniv. Vill du ändå handla på internet så finns bland annat sidorna knivbutik.se och Knivhuset som har många olika märken att välja på. Active outfit har ett superbra pris på bland annat den populära kniven EKA Swingblade, som är både buköppnare och kniv i ett (rekommenderas!).
Knivar kan man hitta för ett par hundralappar, men bra grejer närmar sig tusenlappen. Fina hantverk kostar betydligt mer.
Det går framåt!
- Drygt var femte person som tog jägarexamen 2011 var kvinna.
Så står det i artikeln "Genusarbetet går framåt i förbundet" som finns i det senaste numret av Svensk Jakt Nyheter (nr 3, mars 2013). Artikeln handlar om att allt fler kvinnor håller på med jakt och är styrelseledamöter i föreningar och jaktkretsar.
Det är ju faktiskt en helt fantastisk siffra! Visst, det är en bit från hälften, vilket vore idealet i könsfördelningen. Men 20% kvinnliga nya jägare är ändå inte dåligt, jämför det med för 50 år sedan...
Reklam för bloggen
Idag var det projekttid på schemat. Vi tog vara på tiden och var mycket effektiva! Vi planerade inför vår redovisning som ska hållas för 2:orna för att ge dom råd inför deras projekt.
Resten av tiden tejpade vi upp affischer runt om i Falköping, ni hittar dom på ICA-supermarket, COOP, PA:s, Granngården, Axel Spetz & CO, Kyrkerörsskolan, Centralskolan och på två anslagstavlor vid Supermarket och centrum.
Rådjuren är ute och går!
Uppe på Mösseberg i Falköping ser man rådjur lika ofta som man ser hundar, nästan!
Ryggsäckar
Nu till det roligaste av allt, ryggsäcken! Massor av olika fack som man kan fylla med trevliga saker som termosar, toapapper, korv, strumpor... För många fack, det ska man ha. Annars hamlar allt bara huller om buller på botten så man inte hittar det man behöver. En annan sak som finns på många ryggsäckar är en inbyggd, utfällbar pall. Den väger inte sådär jättemycket, men är ändå mycket bra att ha. Man undviker ju att sitta i blöt mossa om man kan. Och för övrigt är det viktigt att ryggsäcken inte är för tung och otymplig eftersom man bär på den långa sträckor ibland. Den ska sitta bekvämt på ryggen.
Det finns även ryggsäckar med ett inbyggt fack för vapnet närmast ryggen, vilket är mycket smidigt om man håller på med rörlig jakt eller är hundförare. Då är märket Eberlestock något att satsa på.
Till vänster ryggsäckar med vapenfack från Eberlestock, i mitten ryggsäck av märket Cordura (249 kr på Granngården), till höger ryggsäck från Swedteam.
Hörselskydd
Man inser inte hur jobbigt det är med tjutande öron förrän man väl har fått det. För resten av livet. Tinnitus och nedsatt hörsel blir nämligen aldrig bättre. Men man kan ändå försöka föreställa sig det, och det låter inte speciellt kul, eller hur? Så tänk en gång extra innan du skjuter utan hörselskydd. Det är faktiskt inte värt det. Speciellt vid övningsskytte är skydd helt oumbärligt. Vad ska man då välja för skydd?
Hörselkåpor är utan tvekan överlägset, och då finns det olika varianter och prisklasser. Helt vanliga kåpor är bättre än inget, men satsa helst på kåpor för jakt och skytte, som dämpar knallen bättre. De måste vara bekväma, så man inte tar av dem hela tiden. Sen finns det sådana som släpper igenom, eller till och med förstärker, ofarliga ljud som ett betande rådjur. Däremot dämpar det alla farliga ljud.
Hörselkåpor kan ligga på allt mellan 250 och 4000 kronor, och givetvis är de dyrare av bättre kvalitet. Men 4000 kanske är lite väl saftigt, och då kan man satsa på kåpor runt 1000-2000. De duger alldeles utmärkt och har troligtvis alla nödvändiga funktioner.
Till vänster Peltor SportTac, till höger MSA Sordin Supreme Pro X
Vanliga modeller är Peltor och Sordin. Jakt.se har några modeller och en bra guide över vilket skydd man ska välja. Jakto har en del att välja på från båda märkena. Det är bara att leta runt, både på internet och på affärer för skogs- och lantbruk (t.ex Granngården) kan man hitta skydd för skytte. Fundera bara igenom innan vad du vill ha för funktioner i dem. Helt basic kåpor eller kanske sådana som fungerar tillsammans med radion?