Gäss och änder

Alla dessa fåglar. Det är inte lätt att lära sig deras namn och hur de ser ut, så vi struntar i att gå igenom varje art utan tar istället mer övergripande fakta som alla kan ha lite nytta av!
 
Gäss är stora fåglar där hanar och honor ser likadana ut och har samma färger året runt. De lever i par och hjälps åt att ta hand om ungarna. När gässen ruggar (byter fjädrar) så tappar de alla sina fjädrar på en gång och då kan de inte flyga på ett tag. De ruggar medans de häckar, alltså från att fåglarna parar sig tills ungarna kan lämna boet.
Gäss sover på vattnet eftersom det är säkrare, men äter av jordbruket. När de flyger mellan mat- och viloplats i gryning och skymning kallas det att de sträcker.
Gässen delas in i två grupper: grå gäss (grågås, sädgås...) och svartvita gäss (kanadagås, vitkindad gås...).
 
 
Änder brukar delas in i tre grupper: simänder (gräsand, kricka...), dykänder (ejder, vigg...) och så skrakar. Änderna lever inte i par som gässen, utan hanarna parar sig med flera honor och hjälper inte till med ungarna. Det finns flera sätt att skilja på vilken grupp en and tillhör. Simänder lyfter direkt medan dykänder springer en liten sväng på vattnet först. Simänder simmar med stjärten i luften medan dykänderna har den i vattnet. Och så vidare.
Även änderna ruggar, men när hanarna ruggar byter de bort sin vackra praktdräkt mot en enkel eklipsdräkt som är ganska lik honornas brunspräckliga dräkt.
Änderna jagas ofta medan de flyger genom Sverige påväg söderut inför vintern.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0