Diana?

Lite här och var i jaktsammanhang har vi stött på namnet Diana. Det står med i kurslitteraturen, vi ser på ett tv-program som heter "Dianas stigar", det har skymtat förbi i jakttidningar. Första gången tänkte jag "äsch, det kommer vi väl få reda på efterhand", men nu har nyfikenheten tagit över. Så jag tog reda på mer om det!
Diana är enligt den romerska mytologin jaktens och de vilda djurens gudinna. I den grekiska mytologin har gudinnan Artemis motsvarande uppgift.
Diana var även mångudinnan, slavarnas beskyddare och den gudinna kvinnor bad till för att bli gravida eller få en bra förlossning (månen symboliserar den fruktsamma kvinnan). Ganska olika uppgifter med andra ord, men tänker man efter lite kan man ändå se vissa likheter. Diana var omhändertagande. Hon tog hand om barn, slavar, andra utsatta och alltså även de vilda djuren. Jakt är ju trots allt ett sätt att hjälpa viltet (vilket i och för sig kan diskuteras i oändlighet).
 
Jakt var populärt under antiken. På landsbygden var det ett sätt att överleva och skaffa mat, medan det för de rika i staden mest var ett socialt nöje. För att jakten skulle lyckas tillbad man Diana, och efteråt offrade man ett av djuren till henne.
 
Dianas övriga roller har glömts bort, medan just hennes roll som jaktgudinnan består. Kanske för att vi inte längre behöver be till henne för att bli gravida, sånt kan skötas på andra vägar. Men än idag kan det ibland kännas som man behöver hjälp från högre makter för att få en lyckad jakt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0