Teori 6 -hagelvapen

Nu kommer vi till det där med vapen. De flesta i kursen hade stenkoll, jag hade fullt upp med att komma ihåg vad de olika delarna i vapnet var bra för. Att komma ihåg namnen på delarna var inte ens att tänka på... Det där måste jag plugga rejält på innan provet.
Vi började som sagt med att titta på bilder på hagelvapen och peka ut vad de olika delarna hette. Jag pekade ingenstans, satt tyst och låtsades att jag inte fanns. Vår lärare Assar hade med sig ett kombivapen (både hagel och kula kombinerat i ett vapen) som han visade. Dessutom hade han med ett gäng patroner, alltså ammunition, som vi fick titta närmare på. Även vad hagelpatronens delar heter måste vi ha koll på.
Olika hagelpatroner har olika grovlek, vikt, material, längd, kaliber och så vidare. Det är ganska rörigt i början, därför kommer det enskilda inlägg både om ammunition och vapen som förklarar detta närmare!
 
Efter det var det dags att gå igenom teorin för hagelskytte. Vi tog reda på vilket öga som är dominant, vilket var lätt som en plätt. Assar målade ett kryss på en tavla. Vi höjde armen och pekade på punkten, sedan blundade man med vänster öga. Om punkten då flyttas så den är vid sidan om fingret så har man ett vänsterdominant öga. Då måste man alltid blunda när man siktar. Har man ett högerdominant öga, så fingret stannar kvar vid punkten, kan man sikta med båda ögonen öppna.
 
Sedan övade vi anläggning! Det är alltså hur man ska stå och hålla vapnet för att det ska placeras rätt mot axel, öga och målet. Det fick vi göra med träbössor, precis som Emil i Lönneberga. Vi pratade även lite om hur man kan anpassa vapnet så det passar en själv, både vi människor och vapnen är ju olika byggda och passar inte alla.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0