Regler för jakt med din hund

Det låter enkelt att ta med sig sin hund ut i skogen när man ska jaga men det finns en hel del olika regler du måste tänka på.

Till att börja med får du inte jaga med drivande hund på för små marker. Drivande hund är en grupp hundraser som jagar rådjur, småvilt och ibland hjort. Dom anses oftast vara den sorts hund som används till drevjakt, där en ensam jägare använder sig av en lös hund som med hjälp av sitt skall driver djuret mot jägaren.

Om du kan förutse att drevet (en jaktmetod där en grupp deltagare föser bytet mot en grupp jägare) kommer gå fram över annans jaktmark får du inte använda en drivande hund.

Du får aldrig utsätta viltet (vilt djur) för påfrestningar som kan plåga djuret i onödan.

Eftersökshundar är hundar som spårar blod för att hitta skadskjutet eller trafikskadat djur. Kravet på eftersökshundar är tvåtimmarsregeln. Det betyder att efter jakt (björn, lo, älg, hjort, rådjur, mufflon eller vildsvin) ska en hund som är tränad i att spåra skadat vilt finnas på skottplatsen igen två timmar efter påskjutningen.

När du är ute på fågeljakt (ringduva, gäss och änder) är det krav på att du måste ha med dig en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel. Jagar du annan fågel ska en tränad hund finnas med mellan solens nedgång och en timme före soluppgång.
Jagar du på snötäckt mark, havskust eller från en båt på vatten finns det ingen skyldighet att ha med en tränad hund.

 

HÄR kan du se tider för jakt och jaktträning med hundar.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0