Grundläggande om ammunition

Det är ammunitionen som skjuts ut ur vapnet när man trycker in avtryckaren. Så långt är nog alla med. Men sen finns det massor av andra saker man kan behöva veta om ammunition!
 
Hagel
Ja, till hagel används såklart hagelpatroner. Längst ner sitter en metalldel (culot) med en tändhatt, som får fart på krutet. Då skjuts haglet iväg. Haglet är små kulor som finns i olika storlekar och vikt beroende på vilket vilt man jagar. Det finns fyra olika kaliber på på hagelvapen, 12, 16, 20 och .410. Kalibern anger även storleken på själva patronen.
 
Runt vatten får man inte jaga med blyhagel, som annars är det normala. Andfåglar kan äta upp blyet och bli förgiftade. Då skjuter man istället med alternativhagel, vanligast är stålhagel.
 
Kula
Och till kulvapen använder man kula. Kula... automatiskt tänker sig nog många såna där små runda kulor som man hade för ett par hundra år sen i musköterna. Men nu har de en helt annan form och är mycket mer effektiva och skonsammare.
 
Hela hylsan består av mässing och längst ner finns tändhatten. Inuti största delen av patronen finns det krut, men längst fram sitter själva kulan fast. Det finns olika former av kulor och mängder av olika kalibrar (alltså patronsorter).
 
Det första man behöver komma ihåg är att alla djur inte får skjutas med samma sorts kulor. Stora djur måste skjutas med en kula med en viss kraft i, medan små djur får skjutas med "svagare" kulor. Det finns fyra olika klasser där djuren (och vapnen) är indelade.
 
Nästa grej att lägga på minnet är innebörden av expanderande och icke expanderande kulor. En icke expanderande går bara rakt igenom och behåller sin form hela tiden. En expanderande kula däremot måste användas på till exempel älgar. Blyet i kulan utvidgar sig och skapar en större sårkanal, vilket ger snabbare och skonsammare avlivning.
 
Underst: kulor som har expanderat

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0