Teori 12 -ekologi & viltvård

Det här var en riktigt intressant lektion (förutom att minitesterna gick åt fanders...), vi pratade om viltvård och ekologi. Det är ju faktiskt till största delen jägarna som finansierar viltforskningen, och jägare tillsammans med markägarna har en mycket stor roll i att ta hand om de vilda djuren. Det är inte bara att skjuta och äta upp djuren, istället handlar jakt och viltvård om att se till att det finns mat och skydd för djuren så de trivs och så stammarna är stabila.
 
Ekologi betyder läran om sampelet i naturen. Det är mycket viktigt att förstå hur det fungerar i naturen om man ska bli jägare. Annars kanske man jagar en art tills den är i princip utrotad, eller så utsätter man djuren för onödiga påfrestningar. Det är ju ganska dumt att skjuta de starka älgar som precis har överlevt vintern, det är bättre att låta dem sprida sina bra gener vidare först. Därför jagar man på hösten.
 
Hanterar man viltvården rätt så kommer djurstammarna öka, och det gynnar naturen som helhet. Viltvård handlar främst om att se efter följande saker:
  • föda (utfodring...)
  • vatten (anlägga viltvatten)
  • skydd (kantzoner, viltåkrar...)
  • predatorkontroll (håll nere rovdjur för att skydda småvilt t.ex)
  • hållbar beskattning (välja ut lämliga djur att jaga)
 
Om vi ville så fick vi ta med oss tre olika broschyrer hem som handlar om utfodring och viltvård.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0