Fortsätt plugga

Med lite drygt två veckor kvar till provet sitter jag här och pluggar och pluggar. För det är inte lite vi har att läsa in... Kursen ägnar vi just nu åt repetition, så det är inte så mycket att skriva om. Därför tar vi det lite lugnt här på bloggen fram tills provet 12 februari, allt fokus ligger på att få godkänt!
 

Teori 13 -efter skottet

Vi började kvällen med en ganska snabb genomgång om vad man gör efter att man avlossat ett skott (och träffat). Ska man passa (ta ur innanmätet) ute i skogen eller ska man ta med hela djuret till slaktboden? Det beror på saker som temperatur och väder, hur långt djuret ska dras för att komma ut ur skogen, vad det är för djur och så vidare.
 
Men den största delen av lektionen la vi på att se på film. Att passa och flå djur lär man sig egentligen allra bäst i verkligheten, men det närmaste vi kunde komma var att se det inspelat. Det handlade en hel del om hygien. Sedan visades det olika tekniker att ta ur djuret och hur man ska flå dem.
 
Med andra ord inget för den äckelmagade. Men det är ju faktiskt helt naturligt, och det skulle vara nyttigt för de allra flesta att lära sig mer om köttet, hur det ser ut på djuret. Kan erkänna att jag själv inte hade en aning om vart stekar och biffar sitter... Det är ren allmänbildning!
 

Får man jaga utan jägarexamen?

Utan jägarexamen får man inte vapenlicens för jaktändamål.
 
Men för att man ändå ska kunna prova på jakt och se om man tycker om det så finns det något som heter uppsiktsjakt. Det är lite som att övningsköra, man har en handledare som alltid är med en och som tar på sig ansvaret om något går fel. Därför är det handledaren som bestämmer om man är redo att skjuta. Om du till exempel har övat skytte hela ditt liv så kan handledaren låta dig låna hans/hennes vapen och du får avlossa skott även om du inte har jägarexamen.
 
Om man är under 18 år när man uppsiktsjagar så slipper man lösa jaktkort, men det måste alla över 18 år göra. Det kostar ca 300 kronor och går till statens viltvårdsforskning.
 
 

Teori 12 -ekologi & viltvård

Det här var en riktigt intressant lektion (förutom att minitesterna gick åt fanders...), vi pratade om viltvård och ekologi. Det är ju faktiskt till största delen jägarna som finansierar viltforskningen, och jägare tillsammans med markägarna har en mycket stor roll i att ta hand om de vilda djuren. Det är inte bara att skjuta och äta upp djuren, istället handlar jakt och viltvård om att se till att det finns mat och skydd för djuren så de trivs och så stammarna är stabila.
 
Ekologi betyder läran om sampelet i naturen. Det är mycket viktigt att förstå hur det fungerar i naturen om man ska bli jägare. Annars kanske man jagar en art tills den är i princip utrotad, eller så utsätter man djuren för onödiga påfrestningar. Det är ju ganska dumt att skjuta de starka älgar som precis har överlevt vintern, det är bättre att låta dem sprida sina bra gener vidare först. Därför jagar man på hösten.
 
Hanterar man viltvården rätt så kommer djurstammarna öka, och det gynnar naturen som helhet. Viltvård handlar främst om att se efter följande saker:
  • föda (utfodring...)
  • vatten (anlägga viltvatten)
  • skydd (kantzoner, viltåkrar...)
  • predatorkontroll (håll nere rovdjur för att skydda småvilt t.ex)
  • hållbar beskattning (välja ut lämliga djur att jaga)
 
Om vi ville så fick vi ta med oss tre olika broschyrer hem som handlar om utfodring och viltvård.
 

Let´s go

Vi har tagit lite välbehövlig ledighet här på bloggen under ett par veckor, men nu är det dags att köra igång på högvarv!
 
Teoridelen av jägarexamen närmar sig sitt slut, vi har gått igenom nästan hela läroboken och de närmaste veckorna blir det en del repetition på kursen. Då planerar vi att här på bloggen jobba mer med andra saker, som utrustning och lite praktisk information. Provet är spikat till vecka 7, antingen på måndagen eller tisdagen. Mängder med plugg den närmaste månaden alltså.
 
Efter det är det ett mindre uppehåll i kursen tills våren kommer, kanske i mars någon gång. Då ger vi oss iväg till skyttebanan och tränar skytte och vapenhantering en gång i veckan fram till i maj, då de praktiska proven ska avläggas.
 
Med andra ord händer det en hel del nu under våren, vi har mycket att se fram emot!

Kikare

I Falköping hittar du kikare hos BS-foto som kan vara bra när du är ute i skogen och spanar! Märkena är Focus och Pentax.


RSS 2.0